Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2008. 05:13:00
PRAVI SAVJETI

Kako urediti potkrovlje

Pogrešno je mišljenje kako se u stanove u potkrovlju ne može ništa smjestiti

Kako urediti potkrovlje

Prostori u potkrovlju ističu se atraktivnošću i osobitošću pa su vrlo privlačni za stambene prostore. No, atraktivnost nosi i izazove vezane uz uređenje i opremanje, zbog kosih krovova i nepravilnosti koje oni čine. Upravo se stoga javlja strah kod pojedinaca, pa birajući između kupovine klasičnog stana ili onog u potkrovlju, biraju verziju jednostavniju za uređenje, piše Interijernet.com.

Prvi susret sa stanom u potkrovlju nikako ne bi smio izazvati pomisao kako se u takav prostor ne može smjestiti niti običan ormar. Sve ono što se u početku čini kao nedostatak, uz stručne savjete i dobre ideje se može pretvoriti u prednost takvog prostora. Kako biste maksimalno iskoristili površinu ispod kosina stropa, opremite dom namještajem izrađenim po mjeri, koji će se kao takav u potpunosti uklopiti u prostor. Ugradbeni ormari su idealni za ovakve stanove.

Kosi dijelovi

Visina nadozida uvelike će definirati veličinu iskoristivog prostora. Zonu uz nadozid možete iskoristiti na više načina. Primjerice, ugradnjom kliznih stijena na udaljenosti 60 - 80 cm u cijeloj dužini kako bi taj prostor iskoristili za spremišta. Na ovaj način iskorištavate najniže dijelove. Garnituru za sjedenje možete postaviti u neposrednu blizinu, jer i ona može biti smještena u nižoj zoni. Dječju sobu prilagodite kosinama izradom namještaja po mjeri. Ukoliko je u prostor potrebno smjestiti dva ležaja, umjesto kreveta na kat, smjestite dječji krevet s dodatnim u ladici ili jedan do drugog, te tako nećete ovisiti o korisnoj visini sobe.

Niže dijelove stana možete iskoristiti i za smještaj radnih stolova, na primjer u dječjoj sobi ili u boravku za formiranje radnog kuta s kompjutorom. Stol smjestite uz nadozid, a zona sjedenja će na taj način biti u višem dijelu, koji vam neće predstavljati probleme prilikom ustajanja od stola. Gornje kuhinjske elemente, u kosim dijelovima stana, možete organizirati kaskadno ili donje elemente izvesti u punoj visini do kosina. Na taj ćete način stvoriti dodatni prostor za odlaganje stvari i namirnica, koji ste izgubili zbog nemogućnosti postave gornjih elemenata.

Ako zbog ovakve organizacije nemate dovoljno radnih ploha, stvorite ih postavljanjem pulta, tj. šanka prema blagovaonici. Kosine u kupaonici također možete dobro iskoristiti smještajući zahodsku školjku, perilicu za rublje ili ležeću kadu ispod njih. Ležeća kada trebala bi biti postavljena okomito na prostor ispod kosine kako bi se jedan njen dio ipak prostirao u višem dijelu i omogućio uspravani položaj osobi koja se tušira.

Dodatna spavaonica

Prostor potkrovlja može predstavljati dodatnu atrakciju i pružati komociju ako  je dovoljno visok da se u najvišem dijelu smjesti galerija s pristupom stepenicama ili strmim ljestvama.

Na galeriju smjestite dodatnu spavaonicu ili prostor za hobi koji čak i sa smanjenom visinom možete koristiti za opuštanje ili vježbanje na tlu. (METRO) 

01.12.2008. 05:13:00
http://metro-portal.hr/kako-urediti-potkrovlje/8362/