Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2012. 14:59:00
JEDNOSTAVNO I BRZO

Kako ubrzati sporo podizanje Windowsa

Postoji nekoliko jednostavnih postupaka koje možete poduzeti da ubrzate cijeli proces bez da pritom morate nadograđivati svoje računalo ili kupovati novo

Fotografija vijesti

Imate li starije računalo ili ono sa slabijim specifikacijama, podizanje Windowsa 7 može se pretvoriti u pravu gnjavažu. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih postupaka koje možete poduzeti da ubrzate cijeli proces bez da pritom morate nadograđivati svoje računalo ili kupovati novo. Donosimo vam nekoliko dobrih ideja.

Očistite listu startup programa

Brojni programi imaju tendenciju da vam se nakrcaju u listu onih koji se uvijek pokreću pri pokretanju, bez obzira na to koliko ih često koristili. Ovisno o tome koje ste i koliko njih instalirati, vrijeme podizanja vaših Windowsa može se drastično produljiti.

Kako biste se riješili nepotrebnog viška upišite „Msconfig" (bez navodnika) u traku za pretraživanje start menija. Kad vam se otvori novi meni, odaberite „Startup" i maknite kvačicu sa svih programa koji vam nisu nužno potrebni pri pokretanju Windowsa.

Promijenite broj iskorištenih CPU jezgri

Ukoliko imate procesor s više jezgri možete zadati koliko će njih vaše računalo koristiti pri pokretanju Windowsa.

Koristeći se istom naredbom „Msconfig" kao u prethodnoj točki, odaberite „Boot" i kliknite na „Advanced options". Vidjet ćete izbornik broja jezgri, gdje možete odabrati koliko njih želite koristiti. Naravno, što ih više uključite, to će se Windowsi brže podizati.

Isključite animaciju za vrijeme podizanja

Windows 7 koristi se vrlo lijepom animacijom za vrijeme paljenja, koja osim estetici ne služi ama baš ničemu, već usporava vaš sustav.

Kao i u prethodne dvije točke, otvorite „Msconfig" i izaberite „Boot", otiđite na „Boot options" i stavite kvačicu na „No GUI boot" te ne zaboravite nakraju kliknuti na „Make all boot setting permanent" kako bi spremili promjene.

Očistite registry

Ukoliko već dugo imate isto računalo, a nikada do sad niste očistili registry, postoji dobra šansa da vam upravo to drastično usporava cijeli sustav.

Postoji više dobrih programa koji će očistiti registry za vas, a mi vam preporučujemo CCleaner, budući da vrlo dobro radi svoj posao, a usto je i besplatan za korištenje.

Defragmentirajte disk

Kao i u prethodnom slučaju, defragmentacija je nešto što biste svakako trebali raditi s vremena na vrijeme, kako bi vaš sustav držali u dobrom stanju.

Unatoč tomu što i za defragmentaciju postoje dobri programi, Windows 7 dolaze sa ugrađenim defragmentacijskim programom koji sasvim solidno obavlja svoj posao. Pronađite „Disk defragmenter" ikonu u Control Panelu (ili upišite „Disk defragmenter" u traku start izbornika, tamo gdje ste upisali i „Msconfig") i defragmentirajte sve svoje diskove.

U istom izborniku možete uključiti i opciju da Windowsi automatski defragmentiraju diskove jednom tjedno, što je vrlo dobra ideja.

25.04.2012. 14:59:00
http://metro-portal.hr/kako-ubrzati-sporo-podizanje-windowsa/70394/