Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2011. 12:42:00
POVEĆANJE PLAĆE

Kako tražiti povišicu kad osjećate da radite previše za premalu plaću?

Smatrate li i vi kako usred gospodarske krize nema smisla tražiti povišicu, budući da time ugrožavate i ovo malo što imate? Ne brinite, postoji rješenje

Fotografija vijesti

Malo je ljudi koji u svojem radnom vijeku prije ili kasnije ne dođu u ovakvu situaciju. Na radnom mjestu crnčite kao nikada prije, posao nosite sa sobom i kući, a više se i ne sjećate ste zadnji put proveli cijeli dan s obitelji, daleko od svih briga i problema. Nažalost, katastrofalna gospodarska situacija u svijetu i državi nikako ne pomaže cijeloj stvari, budući da plaće već godinama stagniraju, a troškovi života vrtoglavo rastu iz godine u godinu. Mnogima u ovakvoj situaciji jednostavno ne pada na pamet tražiti povišicu, jer se (opravdano) boje da bi si time mogli ugroziti sadašnju poziciju, ma kako nezadovoljavajuća ona bila. Ipak, postoji rješenje. Portal Lifehacker donosi nekoliko načina pomoću kojih možete pripremiti teren za razgovor o povišici, a da pritom ne ugrozite sadašnju poziciju, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

Dobro se raspitajte o činjeničnom stanju

Ovo je najvažniji korak cijelog vašeg „projekta" traženja povišice i ukoliko njega ne napravite kvalitetno, ostali su savjeti beskorisni. Iskoristite sve službene i neslužbene kanale da utvrdite jeste li doista plaćeni premalo ili vam se to ipak samo čini. Usporedite svoju plaću s plaćama vaših kolega, kako u tvrtki u kojoj radite, tako i u ostalim tvrtkama koje se bave istom djelatnošću na vašem području. Ne zaboravite uzeti u obzir i neke druge faktore, poput duljine radnog vremena i radnog iskustva. Ovo nipošto znači da vi nemate „pravo" osjećati se premalo plaćenima i već na temelju toga tražiti povišicu, ali činjenica da ste istovremeno i objektivno potplaćeni učvrstit će vam poziciju i učiniti vaš zahtjev potpuno opravdanim i razumnim.

Napravite popis vaših dostignuća u tvrtki

Nakon što ste uspješno obavili prethodni korak i baratate čvrstim podacima, vrijeme je da napravite detaljan popis dostignuća i onoga što vi zapravo donosite tvrtki, a za što smatrate da je posebno važno i vrijedno. Budući da se ovdje radi o pregovorima za plaću, jako je važno da ne uđete u te pregovore bez ijednog valjanog argumenta. Ukoliko je to moguće, neka vaš ton bude afirmativan, a ne defanzivan. Umjesto da kažete „Radim apsolutno previše i trebam novac" trebate reći nešto u stilu „Moji radni zadaci sastoje se od toga i toga, a u zadnjih šest mjeseci radim još to i to, što je inače posao drugog odjela, stoga smatram da zaslužujem...". Isto tako, nemojte zaboraviti razmisliti o budućnosti tvrtke u kojoj radite i pokušajte smisliti nekoliko konstruktivnih načina kojima možete pomoći vašem šefu i tvrtki da postignu svoje ciljeve, ma koji oni bili.

Sročite formalni zahtjev za povećanjem plaće

Koristeći se informacijama koje ste skupili u prethodna dva koraka, sastavite dobro sročeni formalni zahtjev u kojem ćete jasno i nedvosmisleno zatražiti povišicu za određeni iznos. Nakon što se izjasnite o povećanju, poduprite svoj zahtjev podacima o proječnoj plaći za taj posao, kao i vaša dostignuća zbog kojih smatrate ne samo da zaslužujete povišicu, već i zbog kojih je povišica potpuno „prirodna" i opravdana. Nakon toga dogovorite sastanak s vašim šefom ili osobom koja je zadužena za vašu plaću i ukratko mu objasnite o čemu se radi, prije nego što mu predate i formalni zahtjev. Iznimno je važno da budete direktni a ne pasivno-agresivni kad je predaja zahtjeva u pitanju, budući da su vam puno manje šanse ako bez riječi stavite zahtjev šefu na stol i pravite se da se ništa nije dogodilo.

Dodatni savjeti

Ne dajte se smesti činjenicom da svi u vašoj tvrtki puno rade, pa se to smatra „normalnim". Imajte na umu da traženjem poštene plaće ne potkopavate nikoga ni na koji način, bez obzira što bi vam šef to tako mogao pokušati spinati.

Isto tako, sve što činite, radite odmjereno i hladne glave. Ukoliko vaš zahtjev bude uljudno odbijen zbog objektivnih razloga (tvrtka je u problemima i slično) razgovarajte o tomu da vam se povećaju neka prava, poput više dana godišnjeg odmora. I što god činili, nikako ne dopustite da spalite sve mostove budućim zahtjevima za povišicom. 

24.09.2011. 12:42:00
http://metro-portal.hr/kako-traziti-povisicu-kad-osjecate-da-radite-previse-za-premalu-placu/63599/