Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2021. 18:01:00
ZNATE LI?

Kako sve može doći do apokalipse?

Nevolja nikad ne dolazi kad je očekujete - i dok je Hollywood opsjednut udarima asteroida, potresima i sličnim, nemojte biti iznenađeni ako katastrofa dođe u obliku kojem se najmanje nadate

Ima raznih načina...
Ima raznih načina... (Arhiva)

Apokalipsa je već izgubila snagu prave riječi, jer je stalno koristimo za raznorazne probleme s kojima se borimo - od pandemije na dalje... no, postoji najmanje pet načina koji nas mogu zbrisati sa Zemlje, a da mi ne moramo napraviti apsolutno ništa

I da, u tome je problem - naša je planeta malena i krhka, a mi je iskorištavamo na sve moguće načina... pa evo što nas sve može zadesiti.

Globalno zamagljenje - događa se kada velika količina materijala dođe u atmosferu te blokira sunčevu svjetlost dovoljno da padnu temperature. Događalo se u prošlosti, zbog već spomenutih supervulkana, a moglo bi se ponovo dogoditi u nekim dijelovima svijeta zbog zagađenja. To naravno vodi i do nuspojava poput poplava i masovnih suša.

Vatrena kiša - varijacija na temu supervulkana. Radi se o hipotetskoj vulkanskoj erupciji tijekom koje se izbacuje ogromna količina užarenog materijala u atmosferu, koji se zatim u obliku stijena spušta na površinu. Ne postoje podaci je li se ovako nešto ikada dogodilo, no definitivno je kombinacija užasa supervulkana i udara asteroida.

Oblaci metana - radi se o ogromnim oblacima metana koji dolaze s oceanskog dna i permafrosta (neprekidno smrznutog tla). Zbog zagrijavanja atmosfere permafrost se otapa radi čega se oslobađa metan. To je mnogo štetniji plin u usporedbi s ugljičnim dioksidom, tako da bi njegova akumulacija u atmosferi drastično ubrzala globalno zagrijavanje. Loša stvar je ta što iznenadno povećanje temperatrua samo potiče oslobađanje metana, koji pak opet podiže temperaturu i tako u krug. Dogodilo se to već dva puta u povijesti planeta Zemlje. Prvi put prije 251 milijun godina kao posljedica supervulkana koji je skoro u potpunosti uništio život na Zemlji, a drugi put prije 55 milijuna godina, kada je okoliš bio ugrožen skoro 100.000 godina.

Prekid Golfske struje - radi se o nekoj vrsti ˝rijeke˝ u Atlantskom oceanu koja tjera vodu od Floride prema zapadnoj Europi. Postoji tisućama godina, te pumpa toplu vodu i zrak prema sjevernim krajevima Europe, bez čega bi oni bili potpuno zaleđeni. Znanstvenici su primijetili kako su prosječne temperature struje pale za nevjerojatnih 30 posto od 1992. Gašenje ove struje izazvalo bi mnoge nuspojave poput velikih klimatskih promjena, pojačanja razornih oluja i tajfuna, sakupljanja ispušnih plinova u gornjim slojevima oceana te izumiranje planktona. Dakle, spora ali sigurna apokalipsa.

Supervulkani - prema wikipediji, supervulkan može izbaciti više od 386 kubičnih kilometara lave i druge materije u zrak, što je milijun puta više od normalne erupcije. Uzrokuju ih masivne količine magme koje vrše pritisak na koru, te nedovoljno rupa da se energija oslobodi. Pritisak jača sve dok se ne inducira ogromna eksplozija. U svijetu postoji 7 potencijalni supervulkana, od kojih se 3 nalaze u SAD-u.

27.01.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/kako-sve-moze-doci-do-apokalipse/130042/