Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2018. 13:01:00
OPA!

Kako su povezani mozak i inteligencija

"Uočili smo povezanost između gustoće određenih regija u mozgu i inteligencije pojedinca", tvrde s Cambridgea

Kako mozak proizvodi inteligenciju? :)
Kako mozak proizvodi inteligenciju? :) (Pixabay)

Nova tehnika mjerenja pokazuje vezu između povezanosti stanica unutar mozga i inteligencije. Cilj je istražiti takozvani konektom, kartu neuronskih veza u mozgu.

Iako nam napredovanje tehnike omogućuje napradak u proučavanju djelovanja mozga, i dalje je teško odrediti na koji su točno način povezani oblik mozga i ljudske karakteristike poput inteligencije

Zato su stručnjaci na Sveučilištu u Cambridgeu, koristeći snažan CT uređaj, izradili sliku konektoma. "Uočili smo povezanost između gustoće određenih regija u mozgu i inteligencije pojedinca", rekao je Jakob Seidlitz, jedan od autora istraživanja. "Ako uzmemo da veća gustoća znači veću povezanost, onda također znači i veću mogućnost procesiranja informacija."

Slika konektoma nastala je usporedbom gotovo 300 normalno razvijenih mozgova adolescenata koji su se sami prijavili na sudjelovanje, a nakon toga potvrdili su rezultate na još 214 dobrovoljaca.

Nakon mjerenja povezanosti stanica unutar mozga dobrovoljaca, dobiveni razultati uspoređeni su unaprijed odeđenim "idealnim standardima". 

Inteligencija, koja se mjeri koristeći IQ bodove, varirala je od pacijenta do pacijenta, a povezanost mozga na nju utječe oko 40%. Ta činjenica sugerira da fizička struktura mozga donekle utječe na inteligenciju.

Stručnjaci koji stoje iza ovog istraživanja smatraju da je ono prvi korak u pravom smjeru - prema mogućnosti određivanja ljudske inteligencije na temelju snimanja mozga, a tehnika će se u tom slučaju moći primijeniti u nekoliko različitih svrha.

Ako se pokaže pouzdanom, ukinut će se testiranja poput onih testovima inteligencije, a otvorit će i brojne mogućnosti proučavanja mozga kako bi se tretirali simptomi različitih poremećaja mozga, poput depresije ili čak šizofrenije.

Piše: Andrea Holi
05.01.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/kako-su-povezani-mozak-i-inteligencija/109526/