Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2021. 09:01:00
UPS! ;)

Kako stvaramo zaključke o ljudima?

Ljudska priroda kombinirana s ljudskim mozbom daje ludu kombinaciju i ideju da bi mogli pročitati čovjeka u samo par sekundi

Kako ga procijeniti?
Kako ga procijeniti? (Arhiva)

Kako vi procjenjujete ljude? To je prilično zamršen i zapravo dug proces, no svejedn se obavlja u sekundama kad prvi put vidite čovjeka - što na kraju priče vrlo često zavšava popriličnim pogreškama.

Stvaranje zaključaka o osobi koju smo tek upoznali obavezna je zabava svakome, jer imamo neke "nepogrešive" načine kojima ćemo ocijeniti njen karakter.

Tako, primjerice, povjerenje se procjenjuje u desetinki sekunde, dok se o imovini razmišlja ipak par sekundi, i to na temelju brendirane odjeće.

Sitni detalji samo dodaju podatke sa strane, pa se tako one s tetovažama doživljava kao promiskuitetnemuškarce obrijane na ćelavo kao dominantne, a da odijelo stvarno čini čovjeka pokazuje i činjenica da se muškarce u odijelu u startu doživljava kao uspješne.

Seksualna orijentacija se procjenjue za otprilike jednu sekundu, koliko nam je minimalno potrebno da svjesno prepoznamo nečije lice, a inteligencija tek nešto duže, i to na temelju pogleda - ako je pogled izravan u oči sugovornika, lakše će vas percipirati kao inteligentnu osobu.

Ako uz to opušteno hodate, ljudi će vas procijeniti kao otvorene i pustolovne .... Sad kad znate kako stvarate sliku o drugim ljudima, čudi li vas što vas neki ne vole? 

23.02.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-stvaramo-zakljucke-o-ljudima/130538/