Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2011. 12:38:00
SAVJETI

Kako spriječiti urastanje dlačica nakon depilacije

Iako ne sumnjamo da već znate sve probleme i rješenja dvaju najtipičnijih metoda uklanjanja dlačica, nije na odmet ponoviti neke osnove

Uklanjanje dlačica ipak zahtijeva malo truda
Uklanjanje dlačica ipak zahtijeva malo truda (Deviantart)

Urasle dlačice podjednako su problem muškaraca i žena. Nažalost, ružna su i nerijetko bolna pojava do koje dolazi kada kosa ne izrasta van već unutar folikula. Te male izbočine mogu prerasti u folikulitis (upala korijena dlačice), dovesti do stvaranja gnojnih prištića koji su estetski neprihvatljivi i općenito neugodni.

Što je uzrok?

Do urastanja dlačica najčešće dolazi nakon njihova nepravilna uklanjanja. Ako koristite vosak za depilaciju ili brijete noge ili bradu na nepropisan način, vrlo je moguće da će doći do urastanja. Problem počinje sa zatezanjem kože - ako ona nije dovoljno zategnuta tijekom uklanjanja dlačica bilo kojom metodom, doći će samo do djelomičnog uklanjanja. Ostatak dlačice koja se i dalje nalazi u koži počinje rasti unutra, začepljuje pore i na kraju dovodi do folikulitisa.

Kako to spriječiti?

Vosak koristite samo onda kad su dlačice dovoljno izrasle. Ako su premalene, uklanjanje neće biti potpuno. Sačekajte da potpuno izrastu.

Savjeti:

  • Ako idete u kozmetički salon, podsjetite djelatnicu koja će vam voskom ukloniti dlačice da zategne kožu
  • Ako više volite brijanje, ne zaboravite da to morate činiti u smjeru rasta i pada dlačica - nikako u suprotnom smjeru. Dlačice brijte kad su vlažne jer su tada puno mekše. Stručnjaci savjetuju da bi dlačice trebale biti najmanje pet minuta pod vodom pa je zato najbolje brijati ih dok se tuširate.
  • Očistite područje oko urasle dlačice vodikovim peroksidom i zatim nježno iglom i pincetom (sterilizirajte ih) uklonite dlačicu. Iščupajte je u smjeru rasta!
  • Nije loša ideja da vlažite područje s kojeg ćete uklanjati dlačice toplom vodom. To će otvoriti pore i dlačice će lakše izaći. Nije važno koju metodu primjenjujete.
  • Očistite kožu prije bilo kakvog uklanjanja dlačica. Pore su vam zatvorene pa je zato vrlo važno da uklonite sve mrtve stanice i prljavštinu s površine. Uvijek počnite toplom vodom, zatim upotrijebite sredstvo za čišćenje kože, takozvani eksfolijator kojeg možete kupiti u drogerijama i ljekarnama ili ga možete napraviti sami kod kuće (pomiješajte sol ili šećer s maslinovim uljem).
  • Nakon brijanja ili uklanjanja dlačica voskom nosite širu odjeću dok se koža malo ne smiri.
10.03.2011. 12:38:00
http://metro-portal.hr/kako-sprijeciti-urastanje-dlacica-nakon-depilacije/56312/