Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2017. 15:31:00
SAVJETI

Kako spriječiti pretjerano znojenje

Znojenje je najnormalnija stvar na svijetu, no kad postane pretjerano, znači da imate neki problem koji trebate pod hitno riješiti

Spriječite opasnost za druge ljude :)
Spriječite opasnost za druge ljude :) (Arhiva)

Znojenje je normalna fizička pojava kojom tijelo regulira temperaturu (drži je na oko 36 do 37 Celzijevih stupnjeva) te izbacuje toksine, tako da se ne trebate čudom čuditi što se znojite, ali ipak ima situacija kad znojenje postaje pretjerano.

Naravno, tu su tjelesna aktivnost i visoke temperature zraka kao glavni uzroci no postoje i drugi kao što su infekcije, pretilost, menopauza, stres, trudnoća, lijekovi ili hormonalni poremećaj.

Ukoliko izuzmemo spomenuta stanja koja izazivaju pretjerano znojenje, uzrok znojenju može biti hiperhidroza - pretjerani rad znojnih žlijezda. Za osobe koje imaju hiperhidrozu ljeta nisu nimalo laka, osobito kad se temperature podignu preko 30 Celzijevih stupnjeva. 

Kako smanjiti pretjerano znojenje 

Dezodoransi i antiperspiranti - vrlo je važno izbjegavati dezodoranse i antiperspirante koji sadrže aluminijeve soli jer su štetni za zdravlje. Razlika između dezodoransa i antiperspiranta je u njihovom djelovanju. Dezodoransi ne sprječavaju znojenje, već neutraliziraju miris, dok antiperspiranti zatvaraju pore i donekle suzbijaju znojenje.

Uzmemo li u obzir da je znojenje prirodna tjelesna pojava i važno je za zdravlje organizma, ne bi ga trebalo suzbijati. No, govorimo i o pretjeranom znojenju, antiperspiranti su dobrodošli. Možete i sami napraviti dezodorans od sode bikarbone i eteričnog ulja čajevca koji ima antiseptično djelovanje. 

Higijena - osobe koje se pretjerano znoje trebaju, kao i svi ostali, voditi računa o higijeni. Treba se, osobito ljeti, svakodnevno tuširati. Pritom ne treba koristiti jaka i kremasta  sredstva za tuširanje već neki blagi sapun. Dlake pod pazuhom treba odstraniti kako bi se izbjegao neugodan miris znoja.

Odjeća - pretjerano znojenje i sintetika nikako ne idu zajedno. Birajte odjeću prirodnih materijala - pamuk, svilu, lan i vunu. Vuna ima izuzetna svojstva da zimi grije, a ljeti hladi. I kad spavate, spavajte na plahtama od pamuka, lana ili svile. 

Prehrana - osobe koje se pretjerano znoje trebale bi promijeniti prehrambene navike i smanjiti konzumaciju alkohola, gaziranih pića, kofeina te teške i jako začinjene hrane. Spomenuta hrana pojačava znojenje i daje mu neugodan miris jer se tijelo kroz znoj rješava toksina. U prehranu bi trebalo uvrstiti rajčice - sok od rajčice smanjuje znojenje, a isto djeluje i čaj od kadulje te jabučni ocat.

Za kraj - ukoliko ne djeluju prirodni načini sprječavanja znojenja, pomoći će botoks injekcije. Liječnik će pomoću injekcije botoks aplicirati u oba pazuha te će on biti učinkovit pet do šest mjeseci. 

12.07.2017. 15:31:00
http://metro-portal.hr/kako-sprijeciti-pretjerano-znojenje/106077/