Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2020. 13:29:00
SAVJETI

Kako spriječiti napad panike?

Izolacija, pandemija, potres - sve se urotilo protiv vas i nije ni čudo da možete dobiti napad panike, pa evo savjeta kako se boriti s time

Kad osjećate da vam se sve srušilo na glavu...
Kad osjećate da vam se sve srušilo na glavu... (Arhiva)

Napadi panike postali su gotovo pa normalna stvar - ubrzan tempo života i izloženost stresu već su dosegli zabrinjavajuću brojku iz dana u dan povećavaju. No, nije sve tako crno.

Postoje prokušane metode kako spriječiti panični napadaj, a otkrivaju nam ih kardiolozi i psihijatri. "Tijekom napadaja panike tijelo se ponaša  isto kao i kod stvarne opasnosti, objašnjava kardiolog  Sanjiv Patel s Instituta za srce i žile u Kaliforniji.

"Iako se svi panični napadaji ne manifestiraju na isti način, odgovor našeg tijela je uvijek isti - ono pokušava ubrzati rad i uskladiti se s mozgom. Razina hormona stresa se drastično povećava zbog čega se počinjete znojiti, a srce vam ubrzano radi", dodaje Patel.

Iako je napadaj panike uglavnom nemoguće predvidjeti, moguće ga je smiriti. Ovo su učinkoviti načini za to: 

Pokušajte otkriti okidače paničnog napadaja - zapisujte što vas čini nervoznim ili što vas uznemiruje tijekom dana. "Ocjenjujte svoju anksioznost tijekom dana. Za svaki dio dana izaberite ocjene od jedan do deset. Neka deset bude najviša ocjena za anksioznost koju u tom trenutku osjećate", savjetuje psihologinja. Ukoliko detektirate okidače paničnog napadaja, moći ćete ga ublažiti, a možda s vremenom i spriječiti.

Prakticirajte vježbe opuštanja - "Ako vaše tijelo ima intenzivan odgovor na napadaj panike, trebate ga smiriti. Najučinkovitiji način je raditi vježbe opuštanja određene grupe mišića. Primjerice stiskati šaku o šaku i opuštati ih. Vježbajući grupu po grupu mišića nećete samo promijeniti fokus i preusmjeriti misli, nego ćete pomoći svome tijelu da se fizički opusti", kaže Moore. 

Preusmjerite misli - u trenutku kada osjetite da ste na udaru panike morate sami sebi reći da ste dobro - čak i ako niste. "U tom trenutku osjećate kao da napadaj nikada neće završiti pa čak i da će vas ubiti. Tada trebate sami sebi kazati kako se ništa strašno neće dogoditi i podsjetiti se da se već ranije događalo i da je uvijek prošlo", objašnjava psihologinja Kathyrin Moore iz Centra za obitelj u Santa Monici u Kaliforniji. Zamjenjujući iracionalne misli racionalnima, vaš mozak govori tijelu da se smiri. "Vaše tijelo misli da je tigar u sobi. Podsjetite sami sebe da nema nikakvog tigra", zaključuje Moore. 

Preuzmite kontrolu nad disanjem - panični napadaj dovodi do ubrzanog i plitkog disanja i vrtoglavice. Ono što morate u tom trenutku učiniti je usmjeriti fokus na disanje, produbiti ga i osjetiti kako vam se trbuh i pluća pune zrakom, a potom pri polakom izdahu prazni.  Sporim, dubokim disanjem tijelo će se smiriti. 

Razvijte metode prevencije - vrlo je važno dosegnuti mentalnu snagu na mikro razini, odnosno u svakodnevnom životu. To se postiže tako da se koliko god je moguće smanji razina stresa (primjerice ako ste skloni kašnjenju i nerviranju zbog toga, pokušajte to promijeniti), zdravo jedite, izbjegavajte alkohol i kofein, uvedite tjelovježbu u svoj život i stvari će se početi mijenjati. 

28.03.2020. 13:29:00
http://metro-portal.hr/kako-sprijeciti-napad-panike/124638/