Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2011. 19:07:00
opće veselje

Kako spriječiti božićnu depresiju

Zimski 'blues' više je stvar našeg stava kojeg poprimimo tijekom zime, ali vrijeme je da s tim prestanemo

Kako se riješiti problema s depresijom?
Kako se riješiti problema s depresijom? (Dreamstime)

Iako bi božićni blagdani trebali biti vrijeme radosti i sveopćeg veselja, mnogi ljudi, što pokazuje i velik broj istraživanja, osjećaju se turobno i depresivno. Neka istraživanja kažu da je zimsko razdoblje općenito depresivnije od ostalih godišnjih doba iz jednostavnog razloga što je puno manje sunčanih dana, vrijeme je sivo i hladno, a dani kratko traju.

No, koji god razlog bio, s depresijom se treba nositi i s njom se treba boriti, pa tako i u ovo blagdansko doba. Ako se osjećate turobno, vjerujte da sigurno niste jedini.

Juliette i Michael McGannon, autori Poslovnog vodiča za zdravlje (Business Leader's Health Manual), zato savjetuju kako pobijediti božićnu depresiju.

Ovi liječnici objašnjavaju da je zimski 'blues' više stvar našeg stava kojeg poprimimo tijekom zime. Samo ako ostanemo pozitivni pokrenut ćemo svoj imunološki sustav. Podaci pokazuju da optimistični ljudi u prosjeku žive 7,6 godina duže od pesimističnih osoba. Zato, iako u crvenim nosevima koji stalno cure nema ničeg seksi, morate zauzeti stav 'Ja sam seksi ove zime'.

Dakle, najbolji je savjet da se oraspoložite. Živčane centre u mozgu koji kontroliraju naš dnevni ritam i raspoloženje stimulira količina svjetlosti koja ulazi u naše oči. Niske razine serotonina (neurotransmitera u mozgu) uzrokuju depresiju, a kad boravimo na svjetlu te razine se dižu i to popravlja naše raspoloženje.

Kad padne noć, naša tijela proizvode melatonin, supstancu koja našem tijelu govori da je vrijeme spavanja, a melatonin se ne proizvodi kad smo izloženi svjetlosti. Tijekom dosadnih zimskih dana ne primamo dovoljno svjetla tijekom dana, posebice kad smo unutra. Naše tijelo zato može i dalje proizvoditi tu supstancu zbog čega se osjećamo pospano.

Dakle, bitno je da više vremena provodimo vani. Nije važno što možda nema sunca ili što nije toplo - važno je samo barem kratko biti na danjem svjetlu, što će nam omogućiti bolje raspoloženje i, samim time, ljepše i veselije blagdanske dane.

17.12.2011. 19:07:00
http://metro-portal.hr/kako-sprijeciti-bozicnu-depresiju/28641/