Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2013. 21:29:00
SAVJETI

Spriječite blagdanski stres na vrijeme

Budite li se po noći razmišljajući što ćete pokloniti najdražima, što bi trebalo biti na stolu, a što u smočnici? Nemojte ...

Ne pretjerujte s trošenjem i radom
Ne pretjerujte s trošenjem i radom (Arhiva)

Blagdanski stres naročito je izražen u vremenima krize, kad ljudi zbog nedostatka novaca moraju smišljati prava mala čuda kako bi u domu bio pravi blagdanski ugođaj. No, to stvarno nije lako, a mnogima se u tom slučaju događa pravi blagdanski krah.

Kako ga spriječiti. Pošto je sve u glavi, upravo tamo počinjemo i završavamo sa savjetima koji će vam pomoći da vam blagdani budu vrijeme odmora i užitka s najdražima, a ne dani iz noćne more. 

Prvo, nemojte imati velika očekivanja od blagdana. Dovoljno je što ste cijele godine pod stresom zbog nezadovoljenih očekivanja, stoga svoje ideje za blagdane svedite na razumnu mjeru i napravite realan plan, bez ekstravagancija.

Sigurno si dajete puno toga u zadatak, pa je možda baš ova godina pravo vrijeme da s ukućanima podijelite zadatke kako bi svi pridonijeli blagdanima, a da se ne osjećaju preopterećeni.

Napeti odnosi u obiteljima obično kulminiraju upravo u vrijeme blagdana, pa pokušajte ove godine napraviti gotovo nemoguće - sve društvene obaveze rasporediti na način da se suprotstavljene strane jednostavno ne mogu naći zajedno u istoj prostoriji. 

Niti slučajno se ne odričite sna i odmora kako biste stigli sve napraviti, pa nema više pečenja kolača po noći ili ranom zorom. I ovako ste pod stresom i umorni, dajte si oduška i odmorite se kako treba.

Financijske probleme nije moguće riješiti čarobnim štapićem, pa uz kreativnost da napravite blagdansko ozračje s minimalnim sredstvima podsjetite sebe da će vam crvenilo u banci koje napravite prije blagdana ostati kao kost u grlu u mjesecima koji dolaze, stoga, umjereno i u okvirima mogućnosti, uz maksimum kreativnosti

15.12.2013. 21:29:00
http://metro-portal.hr/kako-sprijeciti-blagdanski-stres/82188/