Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2012. 08:52:00
DOBRE VIJESTI

Kako smršaviti pomoću čokolade i drugih finih slastica

Znanstvenici su dokazali kako neke od slastica koje redovito doživljavamo kao štetne zapravo uopće nisu tako pogubne po našu liniju kao što smo mislili

Fotografija vijesti

Nema nikakve sumnje da je jedna od najgorih stvari kod svake dijete uskraćivanje hrane koju volite. Čak i kod najboljih među nama snaga volje s vremena na vrijeme popusti, zbog čega posežemo za prvim komadom čokolade, finog sira ili čašom crnog vina, čime si miniramo sve što smo dotad postigli.

Srećom, nije sve tako crno. Američki su znanstvenici dokazali su kako neke od slastica koje redovito doživljavamo kao štetne zapravo uopće nisu tako pogubne po našu liniju kao što smo mislili. Štoviše, neke od njih mogu biti izvrsna pomoć pri mršavljenju. Pogledajte o kojim se namirnicama radi.

Crno vino

Znanstvenici već dugo vremena znaju da crno vino u sebi sadrži piceatanol, sastojak koji usporava rast masnih stanica, što znači da umjerene količine crnog vina u vašoj prehrani zapravo pomažu mršavljenju, a ne debljanju, kako biste mogli pomisliti. U normalnim okolnostima, novo formiranoj masnoj stanici treba deset dana da postigne punu zrelost, nakon čega ju je vrlo teško uništiti klasičnim vježbanjem i dijetom. Zanimljivo, kad u tijelu imamo piceatanola, on potpuno onemogućava masnim stanicama da potpuno sazriju, zbog čega se taj sastojak već nekoliko godina proučava u sklopu potencijalnog lijeka protiv pretilosti.

Curry

Unatoč tomu što Amerikanci curry uglavnom vežu uz jeftinu i nezdravu azijsku hranu koju naručuju dostavom, kanadski su znanstvenici pronašli kako je curry prepun kapsaicina, kemikalije koja daje curryju i crvenoj paprici onaj karakteristični opori okus. Kapsaicin stimulira prirodni proces pretvaranja hrane u energiju, što znači da poboljšava da što više kalorija koje unesemo u sebe izgori te se ne uskladišti u salo.

Orašasti plodovi

Iako su orašasti plodovi uglavnom vrlo bogati kalorijama i mastima, tipičan su primjer kako podaci o hranjivoj vrijednosti s etiketa ponekad mogu zavaravati. Orašasti plodovi stimuliraju hormon serotonin koji ubrzava metabolizam, potiče dobro raspoloženje, smanjuje apetit i pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Više je istraživanja potvrdilo kako ljudi koji jedu umjerene količine orašastih plodova pokazuju bolje rezultate u mršavljenju, unatoč činjenici da prosječno unose i dvjestotinjak kalorija više.

Sir

Vjerovali ili ne, hrana koja najviše nedostaje ljudima na dugim i strogim dijetama je upravo sir, kojega većina takvih režima izbjegava, budući da ima visok udio masti i veliku kalorijsku vrijednost. Srećom, studije pokazuju kako proteini u siru pomažu bržem osjećaju sitosti, dok kalcij potiče tijelo da efikasnije sagorijeva kalorije. Najbolje vrste sira su feta i edam, budući da imaju najmanje masti. Klonite se onih masnih i kremastih sireva poput camemberta.

Čokolada

Nije nikakva tajna da je čokolada krcata kalorijama, ali priča ni u ovom slučaju nije baš tako crno-bijela kakvom je ponekad prikazuju. Što je čokolada tamnija, to u sebi sadrži veći udio antioksidansa i bioflavonoida koji dokazano pomažu u gubitku kilograma. Više je istraživanja potvrdilo da ljudi na dijeti koji povremeno uživaju u čokoladi efikasnije gube kilograme od onih koji je se potpuno klone. Osim toga, imaju i manji rizik od bolesti srca i krvnih žila te moždanog udara. Ipak, vrijedi napomenuti kako su najbolje čokolade one s udjelom kakaa iznad 70 posto, dok će blagotvorni učinak kod mliječnih čokolada biti znatno umanjen.

07.05.2012. 08:52:00
http://metro-portal.hr/kako-smrsaviti-pomocu-cokolade-i-drugih-finih-slastica/70726/