Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2021. 21:01:00
UPS! ;)

Kako smo se promijenili

Ono što jedemo, način na koji koristimo tijelo i partner kojeg biramo da imamo djecu s njim, samo su neki od brojnih faktora koji čine da se mijenjamo

Što se dogodilo?
Što se dogodilo? (Arhiva)

Evolucija traje, iako je mi (kao ljudi) vjerojatno ni ne primjećujemo - tu i tamo nešto čujemo, možda smo nešto i pročitali, no uglavnom znamo da smo nešto viši i duže živimo... i to je uglavnom sve.

Mislite? Nije baš tako, naravno... zapravo, izgledamo puno drugačije nego naši preci koj su živjeli prije 10.000 godina i vrlo je izvjesno da ćemo u budućnosti izgledati drugačije, no sad. 

Genetske mutacije dovode do novih osobina - a s obzirom da je svjetska populacija veća od sedam milijardi i raste, šanse za genetske mutacije na koje prirodni odabir može potencijalno djelovati, samo se povećavaju. Ovo su tri načina na koji smo se prilagodili okolišu.

>> Kako smo evoluirali? >>

Geni se stalno mijenjaju - ljudi nisu imuni na prirodnu selekciju. "Naš okoliš se jako promijenio u proteklih sto godina i nije teško za zaključiti da će genska evolucija igrati važnu ulogu u budućnosti ljudske evolucije", kaže za spomenuti portal Joshua Akex, profesor sa Sveučilišta Princeton. 

Kosti su postale laganije - imamo puno laganije i krhkije kositi, nego naši preci. Kosti su nam počele slabjeti prije otprilike 12.000 godina kada smo polako prestajali s nomadskim načinom života i prebacili se na poljodjelstvo te osnovali naselja. Tada smo promijenili način prehrane i fizičke aktivnosti što je uzrokovalo slabljenje kostiju.  

>> Misteriji ljudske evolucije >>

Ohladili smo se - temperatura ljudskog tijela snizila se i to osjetno u proteklih 150 godina. 1868. defiirano je da je prosječna, normalna temperatura tijela 36,6 Celzijevih stupnjeva, a u siječnju ove godine u časopisu eLife objavljena je studija koja je pokazala da se temperatura ljudskog tijela snizila i sada iznosi 36,1 Celzijev stupanj. Autorica studije Julie Parsonnet sa Sveučilišta Stanford za portal Inverse objašnjava da se hladimo jer imamo bolje uvjete života, odnosno zdraviji smo, no prije 150 godina. Niža temperatura znači niže upale u organizmu. "Postali smo deblji, viši i hladniji", dodaje.

03.07.2021. 21:01:00
http://metro-portal.hr/kako-smo-se-promijenili/132957/