Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2012. 09:52:41
MILIJUNI

Kako smeće pretvoriti u novac?

Uklanjanje smeća jedan je od najvećih problema grčkih općina, a uz njemačku pomoć idućih godina bi trebao biti stvoren djelotvoran sustav uklanjanja otpada

Kako od smeća napraviti novac
Kako od smeća napraviti novac (Arhiva)

Kada upitate grčke gradonačelnike koji je njihov najveći problem, oni će vam reći da je to na prvom mjestu odvoz smeća. Po cijeloj zemlji se nalaze deponije smeća. Ukoliko se jedna zbog pretrpanosti zatvori, otvori se neka druga. Da to nije rješenje, slaže se i sve veći broj lokalnih političara. Situacija je posebno loša u gradu Tripolisu na Peloponezu, priznaje gradonačelnik ovoga grada Jannis Smirniotis: „Smeće uklanjamo uz ogromne troškove. Umjesto da zaradimo novac, mi ga trošimo na deponiranje smeća."

Izbjeći greške iz Njemačke

Ideju da se uz pomoć otpada može zaraditi novac Hans-Joachim Fuchte promovira već mjesecima na egejskim i jonskim otocima. Njemačka kancelarka Angela Merkel je državnog tajnika Saveznog ministarstva za rad poslala da uspostavi partnerstvo između njemačkih i grčkih općina s ciljem razmjene iskustava. On smatra da se u Grčkoj ne smiju ponoviti greške iz Njemačke: „Prije 30 godina u Njemačkoj se tražio način kako da se učinkovito otkloni otpad. Potrošili smo mnogo novca dok smo pronašli djelotvoran način uklanjanja smeća."

Grčke općine bi njemačko iskustvo mogle iskoristiti za pronalaženje vlastitih rješenja, kaže Fuchtel. Savjetovanje i prenošenje znanja su besplatni. Grčke općine bi morale platiti samo troškove prijevoza i smještaj za njemačke stručnjake. Ista pravila važe i obrnuto, kad grčki namještenici i stručnjaci doputuju u Njemačku kako bi se informirali i stekli novo znanje.

Jedan od stručnjaka na području uklanjanja otpada je Gerhard Bauer iz njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberga. On smatra da Grčka na nekim područjima može profitirati od njemačkog iskustva: „Riječ je najprije o pitanju uvođenja naknada za odvoz smeća." Bauer smatra da postoji potreba savjetovanja Grka i kada je riječ o konceptima za odvajanje smeća i deponijama smeća.

Suzdržanost Grka

Odvajanjem u privatnim kućanstvima, dakle razvrstavanjem stakla, papira, biološkog otpada i njegovim bacanjem u posebne kante, može se zaraditi novac i smeće obraditi za druge svrhe. Što manje otpada jedno domaćinstvo proizvodi, plaća i manje naknade za odvoz. Na taj se način u Njemačkoj potiče odvajanje smeća.

Ovaj model bi mogao biti zanimljiv i za Grčku. Usprkos ekonomskoj krizi i smanjenju proračuna u općinama, gradonačelnik sjevernogrčkoga grada Kavale Kostas Simitzis kaže da bi općine mogle početi suradnju s privatnim investitorima i dobiti čak financijsku pomoć iz fondova EU-a. Ipak misli da bi ovakvi projekti naišli na otpor stanovnika koji se boje da bi korištenjem uređaja za spaljivanje otpada, zagađenost zraka bila veća od dozvoljene.

Piše: Panagiotis Kouparanis/Belma Fazlagić-Šestić/DW
20.09.2012. 09:52:41
http://metro-portal.hr/kako-smece-pretvoriti-u-novac/73986/