Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 13:56:54
DOBRI TRIKOVI

Kako smanjiti troškove putovanja

Postoji mnogo načina da smanjite troškove svog godišnjeg odmora, od jeftinih avionskih karata, osiguranja, pa sve do troškova smještaja

putovanje ušteda
putovanje ušteda (Shutterstock)

Putovanje je jedna od najpopularnijih aktivnosti, posebice u ljetno vrijeme koje nam je sve bliže. Bilo da putujete samostalno, poslovno ili ste na obiteljskom odmoru, postoje načini da smanjite troškove putovanja. Ako vam vrijeme putovanja nije fiksno, možete uštedjeti mnogo novca ako putujete van sezone. Putovanje tijekom sezone pokazat će se puno skupljim zbog veće potražnje. Prije nego odete na odmor, provedite nekoliko tjedana u planiranju.

Usporedba cijena

Vrlo je lako na internetu usporediti cijene putovanja. Postoje stranice na kojima se mogu usporediti najnovije cijene aranžmana u ponudi. Ovisno o vrsti putovanja, postoje i različiti paketi u ponudi. Putničke agencije jako variraju u cijenama paketa bazirajući se na stvarima poput broja djece koje vodite sa sobom. I putničko osiguranje može ovisiti o broju djece, što će utjecati na ukupan trošak. Često je kupnja pojedinih dijelova putničkih aranžmana, poput avionske karte, smještaja, osiguranja i ostalog jeftinija nego cijena u paketu. To je posljedica ogromne ponude i konkurencije u turističkom sektoru. Sada postoje i banke, pa čak i trgovački lanci koji nude osiguranje na putu dok je prije to bila ponuda isključivo putničkih agencija. Osim toga, nemojte nositi nepotrebne stvari sa sobom. To će povećati količinu Vaše prtljage, što je teško nositi sa sobom, a i aerodromski troškovi za prtljagu su veći.

Putovanje tijekom velikih sportskih događanja

To je odlično vrijeme za putovanja. Tijekom velikih sportskih događaja kao što je svjetsko nogometno prvenstvo, pada popularnost destinacija i zemalja u kojima je nogomet popularan sport. To može dovesti do ogromnih popusta na putovanja u zemlje koje sudjeluju na svjetskom prvenstvu. Tradicionalno popularne ljetne destinacije u ljetno doba kao što su Španjolska i Portugal tako se mogu posjetiti za vrlo malu cijenu.

Interkontinentalna putovanja

Zahvaljujući pojavi jeftinih putovanja i pojačanoj konkurenciji na tom polju, avionske su karte za internacionalne i interkontinentalne letove jako jeftine. No, ipak postoji razlika, zato biste dobro trebali proučiti sve aviokompanije.

Europska putovanja željeznicom

Putovanje željeznicom diljem Europe uz korištenje Eurorail karte može biti značajno jeftinije nego putovanje avionom. Bez obzira na jeftine avionske karte, Eurorail karta u mnogim je državama mnogo jeftinija. To je također vrlo dobar način da se bolje upozna zemlja kojom putujete.

putovanje uštedaTražite velike popuste

Vrlo često putničke agencije nude velike popuste za posjete zemljama za koje je iz bilo kojeg razloga pao interes turista. Putovanje u zemlje u političkoj nestabilnosti ili u zemlje pogođene ekonomskom krizom može biti jako jeftino. Takve države nisu samo jeftine kao turističke destinacije, već zbog devalvacije monetarne jedinice, i za bilo kakvu drugu kupnju.

Putničko osiguranje

Putničko osiguranje je od apsolutne važnosti. Ono pruža sigurnosnu mrežu u slučaju nepredvidljivih događaja i iznenadnih zdravstvenih problema. Ono pokriva nekoliko aspekata putovanja kao što su nezgode, neprimjeren smještaj i druge probleme koji se mogu javiti. Putovanje u zemlje s manjim faktorom rizika rezultirati će manjim troškovima osiguranja. Većina ljudi samo kupuju ponuđena osiguranja, ali oko njih se možete i cjenkati. Osim toga, možete proći jeftinije ako osiguranje plaćate zasebno.

Smanjenje troškova u destinaciji

Smanjenje troškova povezanih s putovanjem jedna je stvar, a nešto potpuno drugačije je održavanje troškova kada ste na destinaciji. Kupujte jeftine suvenire koji su ujedno unikatni i nešto što ćete ponosno nositi kući. Jedite u jeftinim restoranima - jedno od iskustava putovanja je probati domaću kuhinju. Nemojte se navesti na trošenje na stvari koje možete kupiti i kod kuće. Jedan od načina da istražite zemlju jest da radite ono što i domaćini te da vam to bude jedinstveno iskustvo.

Rezanje nepotrebnih troškova

Ne koristite mobitel osim u nuždi - troškovi međunarodnih poziva su ogromni. Bila bi prava šteta da štedite na svemu tijekom odmora a kod kuće vas dočeka ogroman telefonski račun.

Savjeti-hr.com

25.05.2010. 13:56:54
http://metro-portal.hr/kako-smanjiti-troskove-putovanja/40873/