Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 22:15:00
MOKRI TRAGOVI

Kako smanjiti neugodno znojenje ispod pazuha

Sve o higijeni, prehrani i odstranjivanju znojnih tragova na odjeći kako bismo izbjegli mokre otoke i neugodne mirise

Znojenje
Znojenje (Arhiva)

Znojenje je prirodno i dobro, ali nas mokri otoci na odjeći ispod pazuha ipak smetaju, pogotovo ako su veliki i uočljivi u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Kako smanjiti mokre (i često smrdljive) tragove?

Prehrana
Do prekomjernog i čestog znojenja može dovesti i pogrešna prehrana. Izbjegavajte ljutu i jako začinjenu hranu te ledeno hladna pića, a smanjite konzumaciju alkohola, kave i nikotina. Važno je nadoknaditi tekućinu koju tijelo gubi znojenjem i to najbolje mlakom vodom.

Dlake ispod pazuha
Obrijati ili ostaviti, pitanje je sad? Ako zanemarimo estetski aspekt, dlake ispod pazuha ne pojačavaju znojenje niti neugodne mirise. Jedina prednost brijanja je što antiperspiranti bez dlaka lakše dopiru do žlijezda znojnica.

Dezodorans
Niti jedan dezodorans neće pomoći ako područje ispod pazuha prije nanošenja dezodoransa temeljito ne operemo sapunom i vodom. U dezodoransima s oznakom "antiperspirant" nalaze se aluminijeve soli koje mogu prouzročiti osip ili crvenilo kože, a navodno i ozbiljne bolesti poput raka dojke (iako ne postoje službeni dokazi). Također, izbjegavajte dezodoranse koji sadrže triklosan (pesticid), a prednost dajte prirodnim proizvodima ili dezodorans napravite sami.

Prirodna sredstva protiv znojenja
Iskustva pokazuju da količinu znoja mogu smanjiti čaj od kadulje i ocat. Učinak čaja postaje osjetan nakon dva tjedna tijekom kojih je potrebno ispijati litru čaja na dan. Octom, odnosno mokrom krpom koja je natopljena octom potrebno je pak 1-2 puta tjedno premazati pazuh nakon tuširanja.

Tragovi na odjeći
Znoj i dezodorans mogu na odjeći ostaviti neugodne tragove, najčešće žute, koje klasično pranje često ne može ukloniti. Osim što ne izgledaju lijepo, tragovi imaju neugodan miris koji se širi i kada je tijelo potpuno čisto. Područja ispod pazuha stoga natopite octom i ostavite da stoji nekoliko sati (što duže to bolje ali pazite da se ne osuši). Nakon toga odjeću operite u perilici. Za tvrdokorne mrlje preporučuju se i limunska kiselina ili prašak za pecivo.  

23.05.2011. 22:15:00
http://metro-portal.hr/kako-smanjiti-neugodno-znojenje-ispod-pazuha/59189/