Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2014. 11:10:00
SAVJETI

Kako smanjiti količinu šećera u kolačima

Kolače rijetko tko ne voli, no količine šećera koje sadrže recepti čine ih pravim kalorijskim bombama koje nam gomilaju kilograme

Voće je uvijek bolji izbor od šećera
Voće je uvijek bolji izbor od šećera (Arhiva)

Kolači su poslastica koju će rijetko tko odbiti, osim onih koji su na dijeti i mogu samo s tugom u očima gutati sline dok se ostali za stolom slade. No, kako je važan dio recepta gotovo svakog kolača šećer, bilo bi dobro te količine svesti na neku razumniju mjeru.

Vrlo jednostavan način za smanjenje količine šećera jest da ga smanjite za četvrtinu u receptu, što će podnijeti gotovo svaki recept i napraviti vaš kolač manjom šećernom bombom za organizam. 

Drugo je rješenje korištenje stevije umjesto šećera, što je uvijek dobar odabir, no nekim osobama bit će teško naviknuti se na okus stevije koji se ipak razlikuje od šećera. No, počnite zamjenom jednog dijela šećera stevijom, a kad se naviknete na okus nećete ni primjetiti da ste zamijenili sav šećer ovim prirodnim i zdravim zaslađivačem. 

Jednako tako, ovisno o tipu kolača, umjesto jednog dijela šećera možete staviti razno svježe voće, od banana i jabuka do jagoda i kivija. Kako voće sadrži voćni šećer, to je sjajna zamjena za bijeli šećer, a dobivate i hranjive vitamine, minerale i vlakna, sve što šećer ne sadrži.

Dobra alternativa za šećer je i med, koji je savršen prirodni proizvod pun najjednostavnijeg šećera, glukoze, a uz to ne gubi okus ni termičkom obradom. Moguća je zamjena i javorovim sirupom, no i kod jednog i kod drugog morate biti oprezni i kupiti prirodni med ili sirup, ne neku mješavinu visokofruktoznog kukuruznog sirupa koji je zastrašujuće pun šećera. 

16.03.2014. 11:10:00
http://metro-portal.hr/kako-smanjiti-kolicinu-secera-u-kolacima/83841/