Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2012. 13:14:00
OPREZNO NA SUNCU

Kako se zaštititi od paklenih vrućina

Klonite se sunca između 10 i 17 sati, držite stan hladnim, jedite laganu i nezačinjenu hranu, pijte što je više moguće vode ili čaja te ne zaboravite češće kontaktirati svoje najmilije

Fotografija vijesti

Budući da će dnevne temperature u većini naše zemlje ovaj tjedan premašivati 30 Celzijevih stupnjeva, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu upućuju građane, posebice one starije dobi, kako zaštititi zdravlje u ovakvim vremenskim prilikama.

Ukoliko je to ikako moguće, izlazak na sunce treba izbjegavati između 10 i 17 sati, posebice srčani bolesnici i oboljeli od dijabetesa. Ukoliko izlazak ne možete izbjeći, obavezno glavu zaštitite šeširom, maramom ili kapom.

Uz to, ne zaboravite dnevno uzimati dvije litre tekućine, a pri jačem fizičkom naporu i znatno veće količine. Pritom izbjegavajte gazirana i zašećerena pića te pijte vodu ili čaj. Od jela se preporučuju juhe i variva, a svakako treba jesti i sezonsko voće te povrće. Izbjegavajte prženu, pohanu i jako zasoljenu hranu.

Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

Imate li u obitelji starijih osoba s kojima ne živite, svakako biste trebali češće ih kontaktirati, a isto vrijedi i za starije susjede te poznanike.

Pijete li kakve lijekove, provjerite s liječnikom koji vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

18.06.2012. 13:14:00
http://metro-portal.hr/kako-se-zastititi-od-paklenih-vrucina/72023/