Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2013. 15:36:00
FRANJO NIJE FRANZ

Kako se zapravo zove papa?

Nakon što je papa neočekivano izabrao ime Franjo, Nijemci su odlučili da ga neće zvati Franz

Nijemci su odlučili da ga neće zvati Franz

Kako je papa izabrao neočekivano ime Franjo, mediji mnogih zemalja još uvijek su u nedoumici kako treba zvati novoga papu. Nijemici su prvi bili u dilemi kako treba zvati novoga papu svjetovnog imena Jorge Mario Bergoglio, javila je Vjerska informativna javnost. Papa je izazbrao ime po ugledu na sv. Franju Asiškog, koji se pravim imenom zvao Giovanni Francesco Bernardone i utemeljitelj je franjevačkor reda ili Reda manje braće. Na latinskom se ime prevodi kao Franciscus, a u Njemačkoj se svetac iz Asiza uvijek naziva Franz pa bi se tako trebao oslovljavati i novi papa.

Ime Franz u novije je vrijeme prilično rijetko u Njemačkoj, mada se nalazi među stotinu najučestalijih imena. Posebno je bilo popularno u zadnjim dekadama 19. stoljeća. Čuveni njemački nogometaš Beckenbauer također se zove Franz iako je rođen sredinom prošlog stoljeća, međutim u njegovoj regiji Bavarskoj, Franz je često ime.

Njemački su mediji ipak odlučili da papu neće zvati Franz već Franciscus, pa latinskoj inačici imena jer se misli da to ime zvuči autentičnije.

Francuzi nemaju takvih problema, oni papu zovu Francois, a Španjolci i Portugalci Francisco. Rusi ga ovu Francisk, Mađari ga zovu Ferenc, Englezi Francis, Slovaci František, a Slovenci Frančišek ili Franc. 

Hrvati će novog papu zvati imenom koje je prilično popularno i kod novije generacije rođene nakon 1990., Franjo, dok će ga Srbi zvati Franja, kako su zvali i posljednjeg austrijskog cara Franju Josipa - Franja Josif. 

16.03.2013. 15:36:00
http://metro-portal.hr/kako-se-zapravo-zove-papa-franjo/77079/