Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2017. 17:17:00
MULJATORI

Kako se uspješno prodaju muda pod bubrege

To se može nazvati i prodavanjem magle ako želite biti malo pristojniji, no bit cijele priče je ista - lupetanje bez veze koje zvuči tako dobro da mu jednostavno morate povjerovati

Časna riječ, sve je istina...
Časna riječ, sve je istina... (Arhiva)

Prodavanje muda po bubrege narodski je izraz koji odlično opisuje ono što neki fantastično rade - muljaju gledajući vas u oči, izgledajući savršeno uvjerljivo i ozbiljno.

OK, to se može nazvati i prodavanjem magle ako želite biti malo pristojniji, no bit cijele priče je ista - lupetanje bez veze koje zvuči tako dobro da mu jednostavno morate povjerovati.

E sad, ako i vama ponekad zatreba takva vještina, evo kakve vam savjete daje ekipa s Gentleman.hr...

Zamislite da su vam sljedeće "prazne slame" ili "magle" sasvim normalni vod razgovora i uvijek se uspješno izvučete iz njega:

Vino - "Merlot bi svakako bio bolji izbor. Njegove note nadopunjuju ovo jelo."

Kino ili film - "Predvidio sam ovakav završetak. Naposljetku to je samo post-modernističko djelo."

Poslovanje - "Uopće ne treba razmišljati o tome. Potencijalni ROI premašit će troškove startupa."

Umjetnost - "Koja slučajnost! Ne mogu vjerovati da još netko obožava njemačku ekspresionističku arhitekturu poput mene."

No, u današnjem svijetu kad smo digitalni povezani na svakom koraku, upravo takve izjave će nam prolaziti u takvom društvu. Stoga ako stvarno nemate ništa pametnog ili konkretnog reći na neku temu razgovora, uvijek možete krenuti s takozvanim prodavanjem magle.

Sljedeći koraci će vam omogućiti da postanete pravi umjetnik prodavanje magle te mlaćenja prazne slame.

1. Zadržite ispravnu količinu kontakta očima

Izbjegavanje kontakta očima daje naslutiti da baš niste iskreni i da vam priča ne drži vodu. Previše kontakta očima, a na granici buljenja, izaziva određenu nelagodu pa čak i nervozu kod druge osobe i nikako ne izgleda prirodno. Osoba će naslutiti da nešto ne valja s vašom pričom.

Stoga pronađite najbolji omjer gledanja u oči i gledanja negdje drugdje. U biti samo nemojte previše treptati i buljiti. Ponašajte se kao da pričate o vremenskoj prognozi.

2. Zvučite uvjerljivo

Kad pričamo laži onda nam je glas mrvicu tanji. Mrvicu viši, ali primjetno. Nesvjesna je to reakcija koja je proizašla iz stalnog uvjerenja i učenja da je laganje loše. Isto tako brzo govorenje te često korištenje puno "um", "ovoga" i sličnih ispuna praznog prostora neće djelovati uvjerljivo.

Ostale savjete pročitajte na portalu Gentleman.hr

23.04.2017. 17:17:00
http://metro-portal.hr/kako-se-uspjesno-prodaju-muda-pod-bubrege/104506/