Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2019. 20:00:00
SAVJETI

Kako se uspavati bez problema

Izbjegavajte kofein poslijepodne, a konzumiranje alkohola ograničite na jedno piće nekoliko sati prije spavanja

Kako zaspati kao beba?
Kako zaspati kao beba? (Arhiva)

Spavanje je možda i najvažniji dio dana - ako nije kvalitetno, imat ćete problema kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Uspostavite tihu i opuštajuću rutinu za spavanje. Na primjer, popijte šalicu toplog čaja bez kofeina, istuširajte se toplom vodom i slušajte relaksirajuću muziku. Izbjegavajte korištenje elektronskih uređaja poput laptopa, pametnih telefona ili e-knjiga prije spavanja.

Opustite svoje tijelo laganim vježbama. Joga i pilates su lagane vježbe koje mogu ublažiti napetost i pomoći vašim mišićima da se opuste.

Pripremite vaše okruženje tako da bude pogodno za spavanje. Smanjite temperaturu, ugasite svjetlo i stišajte buku kako vam ništa ne bi moglo ometati odmor. Ovo će pomoći vašem tijelu da shvati da je vrijeme za spavanjel.

Izbjegavajte kofein poslijepodne, a konzumiranje alkohola ograničite na jedno piće nekoliko sati prije spavanja.

Kofein i alkohol mogu ometati san i uzrokovati često buđenje tijekom noći. Također i nikotin, osim što predstavlja zdravstveni rizik, može ometati vaš san.

Izbjegavajte spavanje tijekom dana. Koliko god primamljivo bilo zaspati nakon povratka kući, pokušajte izdržati bez spavanja do navečer. Drijemanje tijekom dana može poremetiti vaš ciklus spavanja.

Ako se probudite usred noći i ne možete zaspati u roku od 20 minuta, pokušajte obaviti druge mirne aktivnosti dok ne budete pospani. Sjedite u drugu sobu i pokušajte čitati ili prošetati.

Ako imate probleme sa spavanjem, obratite se svom doktoru. Ovako ćete utvrditi uzrok i najbolji tretman za nesanicu. Vaš doktor vam može propisati lijekove ili pokušati s drugim strategijama koje će vam pomoći da popravite kvalitetu vašeg sna.

11.07.2019. 20:00:00
http://metro-portal.hr/kako-se-uspavati-bez-problema/119504/