Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2014. 12:02:00
SAVJETI

Kako se učinkovito riješiti prašine u kući

Prašina daje neuredan izgled, pogotovo ako nije dobro pobrisana, a kako je se riješiti na ispravan način pročitajte u članku

Par dobrih savjeta za blistavu kuću
Par dobrih savjeta za blistavu kuću (Shutterstock)

Prašina izaziva alergije i svakako se treba potruditi ukloniti je što je više moguće iz kuće, no rijetki taj posao rade baš onako kako treba. U tom ćete slučaju jednostavno podignuti prašinu u zrak i ona će se vratiti na mjesto nakon nekog vremena, a i završiti u vašim plućima.

Znači, za početak, zaboravite na korištenje peruške kojim se prašina samo prebacuje s jedne površine na drugu. Umjesto toga nabavite krpu od mikrovlakana ili elektrostatičnu krpu koja će prašinu skupiti i zadržati na sebi. Nakon toga krpe operete i prašine će u kući biti bitno manje. 

Oni koji prašinu brišu krpom ne smiju je zaboraviti navlažiti jer se na suhoj krpi prašina ne zadržava dugo, nego pada na druga mjesta.

Magneti za prašinu u kući su radijatori i klima uređaji, koje treba redovito čistiti mokrom krpom kako ne bi prvo privukli prašinu, a zatim je raspršili po cijeloj kući. Najbolji način za čišćenje je najtanji i najmekši nastavak za usisavač.

Za kraj, ne zaboravite da su filteri i vrećice u usisavaču zamišljeni kao mjesta gdje će se fine čestice prašine sakupiti i zadržati, pa ih morate redovito čistiti i prati, kako se ne bi začepili i samo distribuirali prašinu po cijeloj kući. 

Nakon što uklonite prašinu s namještaja, nanesite sredstvo za poliranje namještaja na krpicu i prebrišite ga, i vaša će kuća zasjati, a zrak će biti puno čišći i zdraviji.

16.02.2014. 12:02:00
http://metro-portal.hr/kako-se-ucinkovito-rijesiti-prasine-u-kuci/83316/