Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2018. 11:01:00
TEŠKO :)

Kako se skinuti s nezdrave hrane?

Simptomi su ipak puno blaži nego kad je riječ o odvikavanju od narktoika te vas ne bi trebali obeshrabriti.

O, da...
O, da... (Shutterstock)

Ukoliko planirate izbaciti nezdravu hranu iz svoje prehrane pripremite se na simptome koji nisu nimalo ugodni. Štoviše, podsjećaju na tegobe kroz koje prolaze ovisnici o narkoticima tijekom odvikavanja.

Studija koja je nedavno provedena na Sveučilištu Michigan pokazala je da nije nimalo lako "skinuti" se sa šećera, tjestenine, grickalica i ostale hrane koja nam na prvu čini ugodu. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Live Science.

Znanstvenici su anketirali 200 osoba koje su bile na dijeti, odnosno koje su odlučile zdravije se hraniti. Ispostavilo se da su se gotovo sve suočile s psihičkim i fizičkim simptomima poput anksioznosti, glavobolje i nesanice dok su prolazile kroz odvikavanje.

"Naše istraživanje pokazuje da prerađena hrana, koja obično sadrži veliku količinu šećera, može izazvati ovisnost na isti način kao i pušenje te narkotici. Jednostavnostvara ugodu u mozgu", kaže voditeljica studije Erica Schulte. 

No, utješno je da su simptomi puno blaži, nego kad je riječ o odvikavanju od narktoika te vas ne bi trebali obeshrabriti. Samo je važno znati da je normalno osjećati se loše iako činite dobru stvar za svoj organizam.

01.10.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/kako-se-skinuti-s-nezdrave-hrane/114635/