Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2013. 21:27:00
SAVJETI

Kako se sačuvati od prehlade i gripe

Vrijeme prehlada i gripe je pred nama, pa dajemo nekoliko praktičnih savjeta kako se sačuvati od ovih dosadnih stanja

Uz malo pažnje nećete se prehladiti ili uloviti gripu
Uz malo pažnje nećete se prehladiti ili uloviti gripu (Arhiva)

Prehlada i gripa najčešći su uzročnici bolovanja u ovom dijelu godine, pa bi bilo dobro poduzeti neke preventivne mjere kako dane ne biste provodili u krevetu s temperaturom, kišući i kašljući.

Za početak, utoplite stopala u svako doba, bez obzira gdje se nalazili, jer u tom slučaju imate čak 67 posto manju šansu za prehladu. Neka vam u zamrzivaču uvijek budu pri ruci smrznute breskve, jer one imaju dvostruko više vitamina C nego naranče. Kako vitamin C ubrzava liječenje virusnih infekcija za četvrtinu, jedite ih svakodnevno za prevenciju.

Aktivnosti, od onih vanjskih poput šetnje i vožnje bicikla do svih mogućih vježbi i plesova u teretanama i aerobic centrima smanjuju rizik od prehlade za polovicu, pa ih uračunajte u dnevni ritam obavezno. 

Vjerovali ili ne, sjajna prevencija je i pisanje dnevnika, jer je dovoljno petnaestak minuta dnevno kako biste se oslobodili stresa i zaustavili poguban utjecaj koji ima na vaš imunitet.

Virusne infekcije možete učinkovito prevenirati ako dva puta dnevno grgljate slanu vodu po deset sekundi, i to za više od trećine. Stavite pola žličice soli u dva decilitra slane vode i isperite usta.

Trans masnoće iz pržene hrane slabe imunološki sustav, stoga tijekom jesenskih i zimskih dana izbacite takvu hranu sa svog jelovnika, a za njom pošaljite i tablete protiv bolova jer one uništavaju leukocite i slabe obranu vašeg tijela od virusa.

Dvije šalice crnog čaja dnevno znači trostruko više interferona u vašem tijelu, pa su virusi praktično nemoćni. 

Naravno, uz sve navedeno, perite ruke i mičite ih s lica dok nisu čiste. to će smanjiti mogućnost razbolijevanja za nevjerojatnih 47 posto. 

04.10.2013. 21:27:00
http://metro-portal.hr/kako-se-sacuvati-od-prehlade-i-gripe/80860/