Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2013. 10:05:00
LJEPOTA

Kako se riješiti tamnih mrlja na koži

Četiri čarobna prirodna sastojka učinit će vašu kožu lijepom i bez mrlja - ocat, luk, limun i papaja

Limun je vrlo učinkovit za uklanjanje mrlja
Limun je vrlo učinkovit za uklanjanje mrlja (Arhiva)

Mrlje na koži kao posljedica izlaganja suncu obično su nakupine tamnog pigmenta melalina koje se javljaju na nezgodnim mjestima, poput lica, ruku ili dekoltea, a naročito su vidljive ljeti.

Kako bi ih uklonili ne trebate kupovati skupe kreme, već se okrenite prirodnim sastojcima koje ćete lako nabaviti i popraviti svoj izgled.

Luk, ocat, papaja i limun jednako su učinkoviti kao i kreme pune sastojaka kojima je i ime teško izgovoriti, pa evo tri recepta koja će vam pomoći.

Egzotična papaja već se može nabaviti u svim malo bolje opremljenim trgovinama, a ima slično djelovanje kao limun, čisti kožu i potiče dubinsku obnovu stanica. Uz to, enzim papain sprječava proizvodnju tirozina koji sudjeluje u stvaranju melanina, sprječavajući tako nastanak tamnih mrlja. Na mrlje utrljajte polovicu papaje i ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Kožu možete obnoviti i sokom od octa i luka. U blenderu izmiješajte glavicu luka da iscjedite sav sok, stavite ga u posudu i dodajte jednaku količinu octa. Vaticom utrljajte mješavinu na tamne mrlje. Ovaj postupak ponavljajte dva puta dnevno, a pripazite da isperete kožu prije izlaska na sunce. 

Mrlje ćete još učinkovitije ukloniti sokom od limuna koji će osim njih ukloniti i mrtve stanice kože, suziti pore i dezinficirati kožu. Sok limuna utrljajte na mrlje i ostavite da djeluje pola sata, nakon čega ga treba isprati. Ako ovo radite dva puta dnevno, prve ćete rezultate vidjeti za šest do osam tjedana. 

28.07.2013. 10:05:00
http://metro-portal.hr/kako-se-rijesiti-tamnih-mrlja-na-kozi/79527/