Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2016. 15:08:00
ZDRAV ŽIVOT

Kako se riješiti boli u leđima?

Bolovi u leđima česti su kod svih osoba koje veći dio radnog vremena provode sjedeći, pa evo nekoliko vježbi koje će vam pomoći

Neka vam pomogne vježba Supermen
Neka vam pomogne vježba Supermen (MBS)

Tijekom dugogodišnjeg rada s ljudima pokazalo se da oko 60 % klijenata pati od bolova u leđima. Što je to lumbalni bolni sindrom? Poznatiji kao bol u leđima s tendencijom spuštanja boli sve do stopala, bol u lumbalnom djelu najčešće uzrokuje Nervus ischiadicus (išijas) koji je najveći živac našeg tijela I proteže se od lumbalnog djela kralježnice te se grana do stopala.

U slučajevima kao što je takav rehabilitacija je najčešće usmjerena na stabilizaciju kralježnicu iz razloga što znanstvena istraživanja ukazuju da je razlog boli u lumbalnom djelu atrofija paravertebralne muskulature tj. mišića uz kralježnicu. S obzirom na te činjenice, osobe s lumbalnim bolnim sindromom prvenstveno bi trebale raditi stabilizacijske vježbe.

Stabilizacija se treba izvoditi u različitim ravninama I u svim položajima tijela na nestabilnoj podlozi, obzirom da se stabilizatori kralježnice uključuju na nesvjesnoj razini. Uz neke dodatne tehnike još se dodatno mogu "isprovocirati". Vježbama je potrebno maksimalno rasteretiti koštano - hrskavične strukture, a time I pritisak koji uzrokuje bol u lumbalnom djelu. 

Evo nekoliko vježbi koje provociraju uključivanje mišića stabilizatora kralježnice.

SUPERMEN

Oslonite se na dlanove I koljena. Postavite se tako da vam dlanovi stoje točno ispod ramena a koljena točno ispod kukova. Podvucite stopala u fleks da imate bolji oslonac. Na udah podižete desnu ruku I lijevu nogu, tako da je cijelo tijelo paralelno s podom. Pazite da ne propadate u suprotnom kuku I ramenu. Na izdah spustite ruku I koljeno na pod. Vježbu ponovite 10 puta na svaku stranu.

Neka vam pomogne vježba Supermen

ČAMAC

Sjednite na pod ravnih leđa, koljena pogrčena. Uz udah se spustite natrag ravnih leđa te istovremeno podignite jednu nogu od poda. Pazite da ne zabacujete glavu unatrag, zamislite da između vrata I brade držite tenisku lopticu. Na izdah se vratite u početni položaj. Ponovite vježbu 10 puta sa svakom nogom.

RODA

Stabilizacija na jednoj nozi. Ako imate neku nestabilnu površinu radite na njoj, ako ne radite vježbu sa zatvorenim očima. Dignite jednu nogu I balansirajte na njoj. Ako vam je vježba jednostavna, zatvorite oči I zamolite nekog da vas gurka iz različitih položaja, a vi morate ostati stabilni na jednoj nozi.

www.mbs.hr

Piše: MBS Centar Zagreb
04.03.2016. 15:08:00
http://metro-portal.hr/kako-se-rijesiti-boli-u-ledjima/96827/