Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2019. 09:01:00
SAVJETI

Kako se početi zdravije hraniti

Ukoliko se želite resetirati i početi zdravo hraniti, evo nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći i vratiti vas na pravi put

Što jesti da bi bilo zdravo?
Što jesti da bi bilo zdravo? (Arhiva)

Zdrava prehrana obaveza je svakoga tko brine za svoje zdravlje i dobrobit, no ovaj užurbani tempo života nas i (pre)često tjera na kompromise koji polako postaju navike.. a kile se samo gomilaju.

Ukoliko se želite resetirati i početi zdravo hraniti, evo nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći i vratiti vas na pravi put:

Fokusirajte se na vlakna - vlakna su izuzetno važna. Nalaze se u namirnicama poput voća, povrća i mahunarki, a daju osjećaj sitosti. Brz i jednostavan način da povećate unos vlakana je da u svoj obrok uvrstite bademe, chia i lanene sjemenke, tamnu čokoladu, grašak, leću, prokulice, slanutak, i zobene pahuljice.

Jedite više povrća i voća - prehrana bazirana na biljkama može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka i pretilosti. Započnite jednostavnim planiranjem omiljenih jela, sugerira Sharon Palmer, nutricionistkinja i autorica knjige "Plant-Powered for Life".

Proteini su izuzetno važni - broj jedan za zdravlje i održavanje zdrave težine. Proteini su ključ za zdravu kožu, kosu, nokte i kosti, a pomažu i kod izgradnje mišića kako starimo, što će pomoći da tijelo bude u dobroj formi. Uz proteine ćemo dulje osjećati sitost zbog čega ćemo unositi i manje kalorija. U prehranu uključite ribu, perad, krto meso i mahunarke. Za doručak razmislite o bjelanjcima, skuti, grčkom jogurtu ili kikiriki maslacu na tostu od cjelovitog brašna, piše CNN.

Smanjite unos šećera - prehrana koja sadrži šećere može stvoriti dodatne naslage na struku i probleme sa zdravljem. Zbog toga Američko udruženje za srce preporučuje da žene konzumiraju do šest žličica šećera svaki dan, odnosno oko 100 kalorija. Slično tome, muškarci bi trebali nastojati zadržati unos šećera na manje od devet žličica dnevno, odnosno na oko 150 kalorija.

Započnite obrok s juhom ili salatom - uživanje u juhi prije obroka jedna je od rijetkih prilika gdje vas dodavanje predjela ispunjava i pomaže vam da unesete manje kalorija u cijeli obrok, pokazalo je istraživanje. Samo budite sigurni da se odlučite za bistre juhe umjesto onih s vrhnjem, koje povećavaju nezdrave zasićene masnoće i kalorije.

 

23.12.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-se-poceti-zdravije-hraniti/122682/