Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2013. 09:17:00
MLJAC!

Kako se osloboditi ovisnosti o slatkom

Ovisnost o slatkom je ovisnost, ma kako je mi zvali, a po svojoj snazi nadmašuje čak i kokain

Slatkiši nas čine ovisnima
Slatkiši nas čine ovisnima (Arhiva)

Rijetki su oni koji će hladno odbiti desert ili neku slatku grickalicu. Njima se u većini slučajeva divimo, ali nema šanse da priznamo da smo ovisni o slatkišima. Kako god to mi shvaćali, prevelik unos šećera može razviti razne bolesti.

Koliko je slatki zalogaj stvarno sladak najbolje je pokazao jedan eksperiment na štakorima. Glodavcima je ponuđena zašećerena voda i kokain, a oni su uvijek odabrali zašećerenu vodu, čak i kad je doza kokaina znatno povećana.

O čemu se tu radi? Receptori za slatko u mozgu nas nakon stimulacije hranom bogatom šećerom jednostavno izbace iz sedla i samokontrola nestaje, a na pozornicu stupa nevjerojatna želja za slatkim.

Kako se riješiti ove ovisnosti koju nitko neće priznati? Nije lako, no evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

Za početak, trebate tijekom dana stalno unositi dovoljno hrane s niskim udjelom šećera, što će spriječiti želju za slatkim i kalorijama. Stoga, nemojte preskakati doručak, dobro ručajte kombinirane namirnice s dovoljno voća i povrća, cjelovitih žitarica i laganog mesa ili ribe. Pravilna, raznolika prehrana umanjuje želju za slatkim.

Kako žeđ također pojačava želju za slatkim, kad osjetite potrebu ugasite želju s nekoliko čaša vode. 

Voće je odličan izvor šećera, a još je bolja alternativa stevia. Stevia je odličan zaslađivač pun glikozida koje tijelo ne probavlja, pa je možete koristiti u apsolutno svemu što treba šećer. 

Možete pokušati i varijantu klin se klinom izbija, pa kad osjetite potrebu za slatkim pojesti nešto kiselo ili fermentirano, što će ugasiti želju za slatkim, a preporučuje se i svakodnevno uzimanje probiotika koji paze na našu crijevnu floru i pomažu dobrim bakterijama da nadvladaju loše i smanje želju za slatkim.

18.01.2013. 09:17:00
http://metro-portal.hr/kako-se-osloboditi-ovisnosti-o-slatkom/73681/