Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2009. 17:51:32
VESELE RAZLIKE

Kako se Nova godina slavi u svijetu

Novogodišnji običaji razlikuju se od zemlje do zemlje, središnji događaji se razlikuju, ali iza svih se kriju simboli sreće i boljitka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Nijemci ne mogu zamisliti novogodišnju noć bez vatrometa pa se u toj zemlji svake godine na pirotehniku za najveću feštu potroši barem 100 milijuna eura. Tradicija bučnog dočeka Nove godine potječe iz srednjeg vijeka kada su ljudi ulicama hodali proizvodeći buku uvjereni kako na taj način tjeraju zle duhove. Tijekom stoljeća iz neartikulirane buke lagano se prelazilo prema glazbi, a današnji vrhunac dolazi u obliku šarenih eksplozija na nebu.

Novogodišnji stol u Njemačkoj je također simboličan. Neizbježna pečena svinjetina označava blagostanje, a riba zbog stalnog kretanja unaprijed označava bolju budućnost. Zanimljivo vjerovanje vezano je uz kućanske poslove pa Nijemci smatraju da si je onaj tko za Novu godinu pere i suši rublje sam kriv ako će tijekom te godine morati puno raditi.

Njemački bliski susjedi Austrijanci za Novu godinu pripremaju svečani ručak čiji je centar također pečenje koje simbolizira blagostanje. Sreću se osigurava desertom i to sladoledom od mente koji se poslužuje aranžiran u obliku djeteline s četiri lista.

Britancima je vrlo bitno tko će ih prvi u Novoj godini posjetiti jer se vjeruje da to određuje koliko će godina biti sretna. Ako vas posjeti neka ženska osoba nemate se čemu nadati, ali ako vam u goste dođe muška osoba koja nosi poklone tada ste pravi srećković. Iako se u novije vrijeme zadržao običaj darivanja samo dijela njih, tradicionalni pokloni uključuju kruh kao simbol bogatog stola, ugljen za vatru kao simbol sigurnosti doma i boca pića za glavu kuće, naravno kao simbol sreće i veselja.

U Britaniji je važno i koliko vrata na kući imate. Osim što je običaj da se kada otkuca ponoć otvore ulazna vrata kako bi se Novoj godini i sreći koja nosi zaželjela dobrodošlica, dobro je imati i stražnja vrata jer sreću osiguravaju i gosti koji uđu na prednja, a izađu na stražnja vrata. Uz to, ako dolazi više gostiju odjednom, prvi koji ulazi mora biti onaj koji nosi poklone.

U Norveškoj je običaj da se tijekom dočeka goste počasti pudingom od riže. Puding se radi u velikoj posudi, a u smjesu se stavlja samo jedan badem. Nakon posluživanja u manje posude, vjeruje se da će onoga kod koga se zatekne badem cijele godine pratiti sreća i blagostanje.

Nizozemci na Novu godinu jedu krafne jer vjeruju da one simboliziraju sreću i blagostanje.  Španjolci u ponoć jedu grožđe i to 12 bobica što simbolički predstavlja 12 sretnih mjeseci. Grci, slično Norvežanima, u novogodišnji kruh skrivaju jedan novčić. Kada se kruh reže prvi komad ostavlja se sa strane za Isusa, drugi je za glavu obitelji, a ako se novčić nađe u trećem komadu kruha, to znači da će će cijelu obitelj pratiti sreća tijekom iduće godine. Na Siciliji se vjeruje da će sretni biti oni koji na Novu godinu jedu lazanje. Jedenje bilo kojeg drugog jela od tijesta osim lazanja donosi nesreću.

Brazilci za Novu godinu običavaju nositi bijelu odjeću koja simbolizira mir i sreću. Stara vjerovanja kažu i kako se može poželjeti želju i otići na obalu oceana. Tamo je potrebno preskočiti sedam valova, a zatim u more baciti cvijeće kako bi boginja mora ispunila želju. Ako im u tome uspije vjeruje se da će ih tijekom cijele godine pratiti sreća.

Dijelovi Kolumbije imaju običaj na Staru godinu u krugu obitelji ukrasiti veliku mušku lutku koja predstavlja proteklu godinu. Točno u ponoć lutku se pali sa starim, nepotrebnim stvarima i svime što je vezano uz tužna sjećanja kako bi se osigurala sreća u budućnosti.

Na Haitiju se za Novu godinu sreća priziva obaveznim oblačenjem nove odjeće i razmjenjivanjem poklona. Japanci u dom stavljaju grančice jela kako bi osigurali dug život, stabljike bambusa zakoje simboliziraju blagostanje i slike rascvjetale trešnje za plemenitost. Kinezi za Novu godinu sva vrata ukrašavaju nečim crvenim jer ta boja u njihovoj kulturi označava sreću i veselje. Iz cijele kuće se, usprkos brojnim kulinarskim aktivnostima, na cijeli dan uklanjaju svi noževi jer se vjeruje da bi ozlijeda označila 'rez' u prelasku obiteljske sreće iz stare u novu godinu.

U Sjevernoj Americi uvriježen je običaj poklanjanja poljupca koji potječe od raznih plesova i zabava pod maskama koje su bile uobičajene tijekom povijesti. Prema tradiciji, maske su simbolizirale zle duhove iz stare godine, a poljubac je predstavljao pročišćavanje i preijelaz u bolju Novu godinu.

30.12.2009. 17:51:32
http://metro-portal.hr/kako-se-nova-godina-slavi-u-svijetu/29665/