Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2017. 17:01:00
SAVJETI

Kako se mijenja zadana lozinka na routeru

Tko god ne vjeruje da je zadane lozinke lako pronaći, neka pokuša upisati 'dlink default password' ili 'linksys default password' i uživa u rezultatima

Poradite malo na zaštiti svoje mreže
Poradite malo na zaštiti svoje mreže (Arhiva)

Zadane lozinke na mrežnoj opremi uvijek su nedostatne i dostupne su već na prvi korak web pretraživanja.

Proizvođači mrežne opreme jednostavne lozinke poput 'password' koriste uz napomenu da je to za olakšavanje podizanja kućne mreže. U tom smislu su u pravu, no postoji brdo korisnika koji očima vole zaobići i drugu napomenu - da tu zadanu lozinku valja izmijeniti čim prije u nešto složeno i kvalitetno. 

Tko god ne vjeruje da je zadane lozinke lako pronaći, neka pokuša upisati 'dlink default password' ili 'linksys default password' i uživa u rezultatima. Moguće je naći čak i lozinke koje se razlikuju od modela do modela, no svima je zajedničko to da su namijenjene isključivo inicijalnom postavljanju uređaja. Već u tom procesu korisnici se moraju posvetiti izmjeni tih lozinki kako bi očuvali ruter i sve vezane uređaje od napada hakera, piše tportal.

Izmjena lozinke nije toliko kompliciran proces, iako se sučelje za izmjenu razlikuje od proizvođača do proizvođača. Kome upute nedostaju, na računalu se može provjeriti na kojoj IP adresi se nalazi router.

Za veliki broj kućnih mreža adresa je 192.168.1.1, a njenim tipkanjem u web preglednik trebalo bi se pristupiti routeru.

Za one koji nisu sigurni, valja otvoriti Command Prompt (tipkanjem CMD u Start izborniku) te tipkanjem naredbe ipconfig kako bi se prikazali detalji vezani uz mrežu.

Tko je povezan ethernet kablom, treba pronaći adresu Default Gateway pod Ethernet adapter. Za one koji su na ruter spojeni bežičnim putem, trebaju pogledati isto polje ali pod Wireless LAN adapter.

28.06.2017. 17:01:00
http://metro-portal.hr/kako-se-mijenja-zadana-lozinka-na-routeru/105820/