Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2013. 10:22:00
RJEŠENJA

Kako se lakše boriti s alergijama

Jedan od djelotvornih načina liječenja je desenzibilizacija koja se sastoji od serije injekcija, što s vremenom može pomoći da organizam razvije zaštitu protiv alergena

Alergije stižu, budite spremni
Alergije stižu, budite spremni (Arhiva)

Alergija je golemi problem našeg vremena i slobodno se može reći da su alergijske bolesti u stalnom porastu. Alergija je stanje preosjetljivosti na tvari iz naše okoline, poput prašine, životinjske dlake, perja, vune, peludi, trave i ostalog. Tvari koje su u stanju pokrenuti alergijsku reakciju u organizmu zovu se alergeni. U kasno ljeto i početkom jeseni velik broj različitih korova otpušta pelud. Rzumljivo, i proljeće je vrijeme alergija. Šafrani i drugo proljetno cvijeće je izraslo,  a isto tako i razne biljke pune peludi. Tu su i plijesni, insekti i drugi faktori koji mogu izazvati alergiju. 

LijekoviU liječenju alergijskih bolesti na raspolaganju stoje i lijekovi. Najviše se primjenjuju antihistaminici, ali i steroidi i alergenska imunoterapija. 

Odlazak liječniku

Osobe koje pate od težih oblika alergije trebaju se obratiti svome liječniku. Jedan od djelotvornih načina liječenja je desenzibilizacija koja se sastoji od serije injekcija, što s vremenom može pomoći da organizam razvije zaštitu protiv alergena. U liječenju alergijskih bolesti na raspolaganju stoje i lijekovi. Najviše se primjenjuju antihistaminici, ali i steroidi i alergenska imunoterapija. Također postoje brojni testovi koji pomažu u pronalaženju uzročnog alergena. Testiranje se obično provodi na koži. Što se tiče nekih savjeta, najbolje je regulirati temperaturu u stanu da bude ugodno toplo, zatim prilikom čišćenja trebalo bi prozore ostaviti otvorenima kako bi prašina izašla van. Najefikasnija prva pomoć nakon izlaganja prevelikim količinama peludi jest u vašoj kući. To je tuš koji će isprati pelud s vaše kose i tijela. Klima-uređaj pomaže da pelud ne ulazi u stambeni prostor. Savjetujemo vam da izbjegavate nadražljive tvari koje mogu pogoršati simptome alergije poput dima od cigarete, raznih sprejeva, mirisa i ostalog. 

Optimizam

Premda se alergije ne mogu u potpunosti izliječiti, simptomi se mogu poprilično dobro držati pod kontrolom. Treba samo odabrati najbolju kombinaciju terapeutskih mjera. Liječnici se ipak nadaju da će u skorijoj budućnosti imati još bolja oružja u svojoj borbi protiv alergija. Oni se također nadaju da će znanstvenici saznati više o tome kako ljudi postaju alergični na nešto i da će pomoći strategije za prevenciju alergija. 

04.04.2013. 10:22:00
http://metro-portal.hr/kako-se-lakse-boriti-s-alergijama/4237/