Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2013. 13:16:00
SAVJETI

Kako se koriste eterična ulja?

Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica svakako je najpopularnija i najjednostavnija metoda primjene

Eterično ulje
Eterično ulje (Arhiva)

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine. Aromaterapeutske metode/postupci su slijedeći: aromatična kupka, aromakomprese (oblozi), inhalacija, aroma masaža, lokalno utrljavanje, ispiranje usta i grla, korištenje u osobnim kozmetičkim preparatima, primjena u sauni....

AROMA LAMPICA

Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica svakako je najpopularnija i najjednostavnija metoda primjene. Ova se metoda može upotrijebiti za pročišćavanje zraka za vrijeme infektivnih bolesti. Također se može koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa, odbijanje insekata, za bolje raspoloženje ili jednostavno za stvaranje ugodne atmosfere u kući ili radnom prostoru. Za mirisnu lampicu potrebno je 4-10 kapi eteričnog ulja ili mješavine ovisno o intenzitetu mirisa koji želite i veličini prostorije.

Dnevna soba: ruža geranija, bergamot, naranča, ruža, cedar, lavanda.

Radna soba: limun, bergamot, mirta, bor, menta.

Dječja soba: rimska kamilica, mandarina, naranča.

Spavaća soba: ruža, neroli, lavanda, ylang ylang, sandal, naranča.

INHALACIJE

Mogu pomoći kod prehlade, gripe, upale sinusa, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Pridonose i poboljšanju pamćenja i boljem raspoloženju. Eterično ulje se također može nakapati na jastuk da bi se olakšalo disanje i omogućio miran san.

Puno jače djelovanje na prohodnost dišnih putova ima inhalacija vodenom parom. Na 500 ml kipuće vode stavite 2-4 kapi eteričnog ulja. Količina ovisi o jakosti eteričnog ulja. Inhalirajte paru pet minuta, ali ne duže.

Imate li astmu, izbjegavajte inhalacije vodenom parom; koncentrirana para može izazvati astmatični napad.

KOMPRESE

Komprese su dragocjene kod tretiranja mišićnih bolova, iščašenja i modrica, a isto tako pomažu ublažavanju bolova pojedinih organa. Vrući oblozi: za stare povrede, mišićne bolove, zubobolju, menstruacijske grčeve, upalu mokraćnog mjehura. Za pripremu vrućih obloga dodajte oko 6 kapi eteričnog ulja u posudu s oko 500 ml vode (da bude vruća koliko god to možete podnijeti). Ostavite kompresu na tom mjestu sve dok se ne ohladi na temperaturu tijela.

Hladni oblozi: za svježe povrede kao što su iščašenja, modrice, otekline i upale; za glavobolje i groznicu. Hladne komprese upotrijebite na isti način kao i vruće, ali umjesto vruće upotrijebite ledenu vodu. Ostavite komprese na odgovarajućem mjestu dok se ne zagriju na temperaturu tijela.

AROMA KUPKE

4-8 kapi eteričnog ulja razmutite u emulgatoru kao što je jabučni ocat, med ili mlijeko i dodajte u punu kadu. Imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo ulje. Jako vruće kupke (oko 38°C) pojačavaju rad žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu.

Međutim, vruće kupke isušuju kožu i ako se primjenjuju prečesto mogu izazvati prerano starenje kože. Idealna temperatura za neutralnu kupku je 29-34°C. Za okrepljujuću kupku, potrebna je hladnija voda (18-21°C). Dodatkom eteričnog ulja  poboljšat ćete djelovanje kupke.

Večernja kupka: melisa, lavanda, ružino drvo, geranij, cedar, naranča.

Senzualna kupka: ylang ylang, sandal, ruža, neroli.

Osvježavajuća kupka: bergamot, ružmarin, limun, borovica, menta.

Više pročitajte na portalu http://www.akademija.wellness.hr/

Piše: Jelica Popić dr. med. - Ravnateljica Učilišta Lovran - Spa Wellness Akademije
14.11.2013. 13:16:00
http://metro-portal.hr/kako-se-koriste-etericna-ulja/81596/