Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2013. 14:00:00
SAVJETI

Kako se debljamo vlastitim greškama

Čak i ako jedemo samo ono što sami skuhamo, greške koje radimo u kuhinji mogu nas spriječiti da izgubimo kilograme

Brojite li stvarno sve kalorije koje ste pojeli?
Brojite li stvarno sve kalorije koje ste pojeli? (Arhiva)

Možemo mi isplanirati dijetu, promijeniti pristup hrani i kuhati sve kod kuće da znamo što je u obroku, ali ako napravimo ove greške u kuhanju, ode sve kvragu i kile ne samo da neće ići dolje, mogle bi se i podići.

Recimo, maslinovo ulje je sjajna stvar, naravno, no uz sve dobrobiti koje daje, ima i 125 kalorija u jednoj žlici ... To niste znali, jel'da? E, pa sad vi računajte kad obilato zalijete salatu, a štogod i ispečete pride ... pa još i malo umočite kruha jer, naravno, maslinovo ulje je zdravo.

S druge strane, ako i to napravite kako treba, možete previše toga natrpati u tanjur uz obaveznu mantru - ovo je zdravo, ovo je zdravo, ovo moram staviti, ovo je zdravo ... i tako, namirnica po namirnica, eto vama mali milijun kalorija u tanjuru. Zdravih? Ne više.

Recepti su genijalna stvar, i ima ljudi koji stvarno mogu napraviti bilo što savršeno ako imaju recept. No, ako ga se držimo, da parafraziramo neke slavne pokojnike, kao pijani plota ... opet ćemo završiti s prekaloričnom prehranom. Budite kreativni, pa ako u receptu kaže šalica vrhnja, a vi napravite pola-pola s jogurtom, što će drastično smanjiti kalorije, a neće promijeniti okus.

Priprema hrane je jednako opasna kao i sama konzumacija, jer dok vi sjeckate i kuhate, svako malo vam komadić nečega završi u ustima, da li zbog toga što ste ga loše izrezali ili samo želite svako malo provjeriti treba li još začina. Te kalorije sigurno niste ubrojali u svoj zbroj kalorija koje mislite pojesti za ručak.

Nakon što ste polako i temeljito prožvakali i pojeli sve što ste namjeravali, vaš je mozak dobio poruku da nema više mjesta i glad je nestala. Ali, ostalo je još pola šnicla i dvije žlice pire krumpira, a kako je grijeh bacati hranu ... ona je završila u vašim ustima, i to u točno tolikoj količini da vam sav trud oko pripreme zbog mršavljenja odlazi u nepovrat. 

Stoga, pripremite se kako treba, izračunajte sve što trebate i nemojte nikad, ali nikad glumiti kantu za otpatke. 

26.11.2013. 14:00:00
http://metro-portal.hr/kako-se-debljamo-vlastitim-greskama/81814/