Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2011. 16:33:11
SAVJETI

Kako savršeno fotografirati pejzaže

Sigli su godišnji odmori i mnogi će se na putovanjima latiti kamere kako bi zadivili obitelj svojim umijećem... evo savjeta za odlične fotografije

Fotka s prošlog natječaja Uhvati duh ljeta - autor Fulir

Vaše fotografije s odmora mogu izgledati baš profesionalno. Portal B92 donosi nekoliko odličnih savjeta kako fotografirati prirodu kako vam ne bi, na primjer, na svakoj fotografiji more curilo u jednu stranu...

1. Ne morate sve obuhvatiti kadrom

Kada fotografirate pejzaž, ne morate se truditi cijelog ga obuhvatiti. Ako to pokušate, ni jedan detalj se neće dobro vidjeti, a slika neće djelovati uzbudljivo. Izdvojite one detalje koji dočaravaju okoliš koju slikate i koji dopunjuju panoramski izgled. 

Važno je, međutim, da postoji točka koja će držati pažnju promatrača. 

2. Pazite na liniju horizonta 

Linija horizonta mora biti ravna na slici. Izbjegavajte slikati nebo u krupnom kadru ukoliko nema oblaka ili zanimljivih detalja poput ptica, te ga stavite u gornju trećinu kadra. 

Ukoliko želite da naglasak bude na nebu, onda linija horizonta treba bit na donjoj trećini fotografije. Posebno pazite na morske pejsaže jer more koje curi u jednu stranu, pokvarit će i najljepšu fotografiju.

3. Oštrina i fokus

Kako biste napravili oštru sliku, vodite računa da koristite veliku blendu, a u uputama možete pročitati kako. Kombinirajte otvor blende s ISO ugađanjem i razmislite o uporabi stativa zbog stabilnosti. 

4. Vodite računa o detaljima

Kada gledate u sliku ne primjećujete samo glavne stvari na njoj, već i detalje poput kontejnera, javnog toaleta ili slično, zato vodite računa da vam takvi detalji ne ulaze u kadar. 

5. Pazite na svoju sjenu 

Kad slikate na suncu, u kadar lako može upasti i vaša sjena koja će pokvariti fotografiju.

25.06.2011. 16:33:11
http://metro-portal.hr/kako-savrseno-fotografirati-pejzaze/60562/