Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2020. 11:01:00
SAVJETI

Kako reprogramirati apetit

Tehnika koja uči koliko nam hrane zapravo treba i da se naučimo jesti kada smo gladni, a ne kada mislimo da je vrijeme za obrok

Isprobajte! :)
Isprobajte! :) (Shutterstock)

Reprogramiranje apetita je tehnika koje nam pomaže da otkrijemo koliko nam hrane zapravo treba i da se naučimo jesti kada smo gladni, a ne kada mislimo da je vrijeme za obrok. 

U svojoj knjizi How To Retrain Your Appetite dr.McCarthy donosi apetitsku skalu na kojoj nula znači neutralno za glad, a prelazi u minus (do -5) kada smo gladni i u plus (do +5) kada smo siti. 

Kada naučimo prepoznati pravu glad i sitost prevenirat ćemo gomilanje kilograma pa čak i moći uživati u poslasticama bez bojazni od debljanja.

Njezin skala za apetit izgleda ovako:

- 5 ekstremno smo gladni
- 4 jako smo gladni
- 3 definitivno smo gladni
- 2 lagano smo gladni
- 1 nismo sigurni, ali vjerojatno smo gladni
0 neutralno
1 nismo sigurni, ali vjerojatno nismo gladni
2 gotovo smo siti
3 siti smo 
4 jako smo siti
5 prejeli smo se

Pomoću ove skale u kratkom ćemo vremenu upoznati svoj apetit i naučiti ga kontrolirati, odnosno jest ćemo samo kad je to potrebno. 

"Osjećaj na razini plus tri na kojoj bismo trebali prestati jesti je osjećaj zadovoljstva, no ne i potpune sitosti na koju smo navikli.To je ono što trebamo promijeniti u našim glavama i tada ćemo se dugoročno riješiti viška kilograma", objašnjava dr. McCarthy.

Isprobajte, odlično je!

04.03.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/kako-reprogramirati-apetit/124156/