Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2019. 20:01:00
PRIPAZITE :)

Kako raskrinkati manipulatora?

Neka manipulatorska ponašanja lakše je zapaziti, neka teže, no stručnjaci savjetuju da svakako obratite pažnju na ove znakove

Ono kad krenu muljati...
Ono kad krenu muljati... (Pexels)

Manipulacija dolazi u različitim oblicima, od onih benignih poput nasrtljivog trgovca, do puno opasnijih, a to su manipulacije u braku i ljubavnim vezama.

Neka manipulatorska ponašanja lakše je zapaziti, neka teže, no stručnjaci savjetuju da svakako obratite pažnju na ove znakove: 

Osjećate strah, obavezu i krivnju - manipulatori najčešće na svojoj žrtvi koriste tri oružja: strah, obavezu i krivnju. Kada ste pod utjecajem nečijeg manipulativnog ponašanja, nad vama netko vrši psihičko nasilje pa ste primorani činiti stvari koje inače ne biste činili. Zbog toga osjećate strah prema tome što trebate učiniti, mislite da imate obvezu prema manipulatoru i ako to ne učinite, onda osjećate krivnju jer to niste napravili. 

Prvo traže sitne usluge - manipulator vas veže uz sebe pitanjima poput 'imaš li malo vremena', no kasnije se pitanja mijenjaju i prerastaju u 'posudiš mi 50 kuna za taksi'. Tu tehniku koriste i ulični žicari i prevaranti. Tehnika može biti i obrnuta pa manipulator od vas može zatražiti nešto što mu ne možete ispuniti, uvede vas u razgovor pa smanji svoj zahtjev na neku razumnu razinu.

Stalno se preispitujete - kada ste pod utjecajem manipulatora, izluđujete sami sebe pitanjima o prirodi vašeg odnosa. Manipulator vješto 'savija' vaš odnos u smjeru u kojem on želi da ide, preokreće vaše riječi tako da ispadne da ste rekli nešto krivo i uvredljvo, a niste. Manipulatori uvijek za sve krive druge, nikada sebe. 

Vežu vas uz sebe - ako vam netko učini benignu uslugu, a potom od vas očekuje da mu se zbog toga neprestano odužujete, naletjeli ste na manipulatora malo drugačije vrste. 'Gospodin Simpatični' u početku je drag, ljubazan i koristan pa mnogi pokleknu. Svojom ljubaznošću veže vas uz sebe i očekuje protuusluge. Ako ih ne uzvratite, optužit će vas da ste nezahvalni. Ovo je najčešći slučaj manipulacije koju često koriste trgovci. Njihova taktika prolazi jer iskorištavaju društvene norme i ljubaznost u svoju korist.

12.09.2019. 20:01:00
http://metro-portal.hr/kako-raskrinkati-manipulatora/120642/