Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2012. 09:03:00
IGRICE MOZGA

Kako prostor i vrijeme utječu na godišnji odmor

Kad je neka destinacija udaljenija fizički od druge, čini nam se da je puno dalje i vremenski, pa često biramo bliža rješenja

Za daleka putovanja treba više strpljenja
Za daleka putovanja treba više strpljenja (Arhiva)

Subjektivni doživljaj vremena često igra igrice s našim strpljenjem, pa nam nekad izgleda kao da pet minuta neće nikada proći, a u drugim situacijama proleti kao vihor. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Consumer Research pokazuje da i prostorna udaljenost igra važnu igru u tome.

Naime, kad se radi o putovanjima, vrijeme prije njih protječe pod utjecajem prostorne udaljenosti mjesta na koje putujemo. Autori studije zamolili su ispitanike da zamisle da su danas posjetili poštu, a za tri mjeseca knjižaru. Nekim ispitanicima rekli su da je udaljenost između knjižare i pošte velika, a nekima da je mala.

Oni kojima su sugerirali da je udaljenost velika osjetili su subjektivni protok vremena kao dulji i ta su tri mjeseca prolazila sporije. Jednako tako, ispitanici kojima su sugerirali da se nakon umirovljenja sele na selo koje je prilično udaljeno, činilo se da im je trenutak umirovljenja dalje u vremenu od onih koji su se trebali preseliti u obližnje selo.

No, takve igre percepcije imaju velik utjecaj na naše odluke, preciznije, na naše strpljenje pri odabiru. Kako je trenutno zadovoljstvo uvijek privlačnije, ljudi se češće odlučuju za trenutne mogućnosti ma koliko one bile lošije od onih koje leže dalje u budućnosti.

Jednostavno rečeno, treba poraditi na strpljenju, jer kad znamo da je nešto daleko od nas fizički, mi to automatski zamišljamo kao nešto udaljenije i u vremenu i biramo lakše i bliže opcije. 

Stoga, ako sljedeće ljeto mislite otići na egzotične otoke u Pacifiku, budite strpljivi i nemojte spiskati svu ušteđevinu na koktele na Zrću.

07.08.2012. 09:03:00
http://metro-portal.hr/kako-prostor-i-vrijeme-utjecu-na-godisnji-odmor/73140/