Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2011. 09:31:00
5 FAKTORA

Kako pronaći srodnu dušu - savjeti iz osobnog iskustva

Sretni parovi otkrivaju kako pronaći srodnu dušu u pet ključnih koraka; puno sreće svima koji su u potrazi

Ljubav
Ljubav (Free Digital Photos)

Sama ideja pronalaženja srode duše polarizira - neki su uvjereni da negdje mora postojati osoba s kojom im je suđeno biti, dok drugi smatraju da je to samo bajka, odnosno zgodna priča koja u stvarnom životu ne drži vodu. Bilo kako bilo, neosporna je univerzalna ljudska čežnja za dubokom i pravom ljubavi. Pitali smo sretne parove, koji tvrde da su pronašli svoju sretnu dušu, kako su to učinili?

1. Sredite sebe

"Nitko ne želi biti s osobom koja nema ciljeve u životu, nešto što ju pokreće", kaže Jessica Barrutia (23) iz Chicaga koja je svog dečka Ryana Bumgarnera upoznala prije pet godina na tulumu zajedničkog prijatelja. "Bila sam jako usredotočena na svoje ciljeve i želje kad smo se upoznali. Bilo mi je svejedno hoće li razgovarati sa mnom ili me pogledati jer sam bila sigurna u sebe i znala sam da ću biti dobro i ako on nije zainteresiran za mene. Mislim da osoba koja ima vlastite interese ima i više samopouzdanja što je atraktivno."

No, pronalaženje sebe je znatno kompliciraniji proces od pronalaženja hobija. "Posao počinje iznutra", kaže Erin Hessel (30) koja se bavi akupunkturom i koja vjeruje da joj je samoprihvaćanje prije pet godina pomoglo da upozna zaručnika Jasona Borbeta. "Vrijeme za samoispitivanje pomaže nam da raščistimo neke stvari sami sa sobom zbog čega smo spremniji na povezivanje s drugom osobom", vjeruje Erin, a Jason dodaje: "Osobe koje su razvile taj unutrašnji sjaj naprosto zrače, to je najbolji afrodizijak na svijetu."

2. Prisjetite se prošlosti

"Ponovno povezivanje s osobama koje smo nekoć poznavali danas je puno lakše zbog Facebooka i e-maila", tvrdi 70-godišnja Isadora Alman, psihoterapeutkinja koja je nakon razvoda otišla u knjižnicu kako bi potražila staru ljubav s fakulteta, danas 72-godišnjeg Mortona Chalfyja. "Svaku novu ljubav sam uvijek uspoređivala s osjećajem kojeg sam imala dok sam bila s Mortonom", objašnjava Isadora.

Morton je u međuvremenu također bio razveden, ali zbog geografske udaljenosti i različitih životnih stilova nisu uspjeli obnoviti svoju vezu sve do 2009. kada se Morton javio Isadori i zamolio ju da mu pomogne s promocijom knjige. "Počeli smo se dopisivati i telefonirati, a za manje od tri mjeseca počeli smo živjeti zajedno. Jako smo sretni", kaže Isadora. Zaključak je jasan: "Ako postoji osoba u vašem životu koja vam desetljećima ne izlazi iz sjećanja i uz koju vežete pozitivne osjećaje, javite joj se. Nemate što izgubiti, a možda ćete biti ugodno iznenađeni."

3. Ako osjećaj nije pravi, bježite

"Kao srednjoškolac sam se jako zaljubio u Brandi. Zaručili smo se odmah nakon mature, a ja sam morao otići na 16-mjesečno odsluživanje vojnog roka. Mislio sam da će sve biti kao prije kada se vratim, ali se osjećala neka praznina u našem odnosu koju nismo mogli objasniti", kaže Jason Coleman (43) iz Washingtona. Jason ni danas ne zna što se zapravo dogodilo - nisu se svađali, nisu imali nikakav veći problem, ali je jednostavno osjećao da ona nije prava djevojka za njega. Raskinuli su zaruke, a Jason je godinu dana kasnije na plesu upoznao današnju suprugu Debby: "Znam da zvuči glupo, ali osjeća se razlika kada upoznate srodnu dušu. Nitko vam neće pokazati put i reći 'ona je prava', osjetit ćete to u srcu."

4. Budite spremni na promjene

Barack Levin (40) iz Atlante nije ni slutio da mu je današnja supruga ujedno srodna duša sve dok se nije ozbiljno razbolio. Upoznali su se u Pittsburghu kao studenti na međunarodnoj razmjeni (on je Izraelac, ona Francuskinja). "Unatoč upozorenjima roditelja i prepreka poput jezika, vjere, podrijetla, osjećali smo da među nama postoji nešto više", kaže Levin koji se nakon godinu dana veze ozbiljno razbolio. Liječnici su mu rekli da će zbog oštećenja bubrega bez transplantacije živjeti još samo pet godina. Tada je tek navršio 26.

"Moja veza s Michelle je još bila nova, nisam znao želi li pet godina provesti s muškarcem koji umire. Zapravo niti dan danas ne razumijem zašto me tada nije napustila, bio sam arogantan, volio sam se praviti važan i ponašati kao pravi mačo muškarac", kaže Levin koji priznaje da ga je supruga promijenila. Shvatio je da se ne može tako ponašati prema njoj ako želi da veza uspije.

5. Prestanite tražiti "onog pravog"

"Nisam tražila srodnu dušu kada sam upoznala Camerona", kaže Denise Lee, 30-godišnjakinja iz New Yorka i dodaje: "Slučajno smo se pronašli. Bili smo najbolji prijatelji i znali smo razgovarati o tome kako izmišljamo idealnog partnera. Na kraju smo shvatili da opisujemo jedan drugoga."

Lee nije jedina koja vjeruje u prirodan razvoj događaja. "Nismo mogli prestati pričati kad smo se upoznali", prisjeća se Rosie Pope (31) koja je svoju srodnu dušu Darona upoznala u dizalu. Počeli su provoditi sve više vremena zajedno i prijateljstvo je preraslo u nešto više. "Mislim da ne treba forsirati. Ljubav će se dogoditi kada se najmanje nadate i nećete ju moći kontrolirati", zaključuje Rosie.

Piše: Cristina Velocci, Metro World News
09.02.2011. 09:31:00
http://metro-portal.hr/kako-pronaci-srodnu-dusu-osobni-savjeti-i-iskustva/55126/