Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2010. 10:20:00
ISPLATI SE POKUŠATI

Kako pronaći posao preko YouTubea?

VIDEO - Uz kreativan, autentičan i dosljedan pristup YouTubeu, posao bi mogao doći sam od sebe

YouTube
YouTube (YouTube)

Pronalaženje posla preko YouTubea u trendu je u svijetu, a kako sve prije ili kasnije dođe u Hrvatsku, korisno je već sada početi razmišljati o YouTubeu kao mogućnosti za izlazak iz nezaposlenosti. Neki smatraju da je video odličan način za predstavljanje poslodavcu, dok mu drugi zamjeraju nedostatak interaktivnosti. Ipak, YouTube ne služi samo kao vizualni životopis već je odličan medij za iskazivanje kreativnosti i isticanje vlastitih sposobnosti. Portal Mashable istaknuo je načine kako pronaći posao preko YouTubea na postojećim uspješnim primjerima:

>>Isplati se biti na YouTubeu

1. Promovirajte sebe
Zvuči logično, ali većina nas nije prisutna na YouTubeu. Tom Ferry napisao je priručnik za bolji život "Life!By Design" te je prije dvije i pol godine počeo stavljati videozapise na YouTube kako bi promovirao knjigu i postigao bolji SEO (search engine optimization). Uskoro su mu počele stizati ponude za predavanja diljem zemlje. Svaki tjedan je snimio po jedan video u kojem je govorio o pojedinim poglavljima, knjiga je postala bestseller, a Perry je pored knjige uspješno 'prodao' sebe.


2. Objavite i nadajte se
Justin Bieber ogledni je primjer kako ova metoda može uspjeti. Tinejdžer je na YouTubeu objavio niz glazbenih videozapisa koji su nakon nekog vremena pronašli svoju publiku. Zahvaljujući tome, otkrio ga je današnji menadžer Scooter Braun i Bieber je postao popularan i uspješan u diljem svijeta. Metoda nije rezervirana samo za glazbene talente - objavite video o nečemu u čemu ste najbolji (kuhanje kave, bojanje zidova,...) i pričekajte reakciju.


3. Programirajte

Ako ne želite sami biti u kadru, pokažite program kojeg ste osmislili. Ubrzo nakon što je Google objavio unaprijeđenu tražilicu Google Instant, student Feross Aboukhadijeh je programirao YouTube Instant i svoj uradak detaljno opisao putem videa. CEO YouTubea, Chad Hurley, potom mu je ponudio posao i Aboukhadijeh danas uz studij radi za YouTube.

4. Budite kreativni
Kada je 23-godišnji Brian Freedman ugledao oglas za pisanje članaka o financijskim savjetima za studente, odlučio je umjesto pisanog rada na natječaj poslati video - dobio je posao. Nakon ukupno devet videa, Freedman je u dogovoru s poslodavcem pokrenuo vlastiti, još uspješniji, kanal s alternativnim savjetima za parove.

24.10.2010. 10:20:00
http://metro-portal.hr/kako-pronaci-posao-preko-youtubea/50203/