Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2018. 13:01:00
MOGUĆE?

Kako promijeniti narcisoidnu osobu?

Mnoge narcisoidne osobe znaju biti ekstremno tihe i neupadljive pa ako se vodimo stereotipima možemo previdjeti probleme koji nemaju nikakve veze s pohlepom i taštinom

Neka ne vole samo sliku svoju već i vas!
Neka ne vole samo sliku svoju već i vas! (Arhiva)

Narcisoidnih osoba ima oduvijek, naravno, no u zadnje vrijeme selfie generacija podigla je priču na potpuno novu razinu i dosegla nezapamćene vrhunce - ja, ja i ja riječi su koje su im omiljene, neizostavne i cjelodnevna potreba... uz fotke, naravno.

I što sad? Upoznali ste takvu osobu i zapravo mislite da nije uopće niti loša niti površna kako se predstavlja, ali vam taj selfie narcisoidni mod ide nevjerojatno na živce... promijenite ih, kažu stručnjaci.

Mogu li se narcisi mijenjati ili je to što su takvi zapisano 'u kamenu'? Na ovo pitanje odgovoraju američki psiholozi. Pitanje narcisoidnosti nije crno - bijelo, kao ni sve drugo.

"Nije istina da sve narcisoidne osobe žele biti slavne, dobro izgledati i imati puno novca", objašnjava Craig Malkin, klinički psiholog i autor knjige Redefiniranje narcizma. 

"Mnoge narcisoidne osobe znaju biti ekstremno tihe i neupadljive pa ako se vodimo stereotipima možemo previdjeti probleme koji nemaju nikakve veze s pohlepom i taštinom", dodaje. No, ono što je svima njima zajedničko je "snažan osjećaj da su izuzetni, bolji i posebniji od svakog od sedam milijardi ljudi na ovoj planeti, no to iskazuju na različite način", kaže Malkin. 

Bitno je znati da narcizam nije poremećaj sam po sebi, nego nešto što živi u svim ljudima i razlikuje se po stupnju. Problem nastaje kada je narcizam preizražen.

Postavlja se glavno pitanje, a to je: mogu li se narcisoidne osobe mijenjati?

Ukratko: da. No, to podrazumjeva puno truda i rada na sebi. "Jedno od uvriježenih mišljenja je da su narcisi potpuno nesposobni osjetiti empatiju i da se ne mogu mijenjati", kaže W.Keith Campbell, profesorica psihologije na Sveučilištu Georgia. 

"To nije istina. mogu se promijeniti,a li proces je vrlo težak i zahtjeva rad na sebi. Oni mogu osjetiti empatiju, ali tek kada duboko u sebi sebe spoznaju na emocionalnoj razini. Svatko se može promijeniti ako to iskreno želi. Narcisoidne osobe  moraju na tom putu odustati od potrebe da budu posebne", zaključuje psihologinja.

13.03.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/kako-promijeniti-narcisoidnu-osobu/110848/