Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2011. 12:51:00
DILEME

Kako proizvesti više hrane a ne ubrzati globalno zagrijavanje

Dosta ironično, uz milijardu gladnih i oko milijardu ljudi pati od raznih kroničnih bolesti koje su posljedica prevelikog konzumiranja hrane

Proizvodnju hrane treba povećati
Proizvodnju hrane treba povećati (Shutterstock)

Jedan stručni međunarodni panel nedavno je objavio svoje prijedloge o globalnom rješavanju problema ishrane u kontekstu klimatskih promjena.  Ovaj je dokument objavljen neposredno pred konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, krajem mjeseca u Durbanu u Južnoj Africi.

U panelu su bili stručnjaci za poljoprivredu, meteorolozi, ekonomisti, nutricionisti i ekolozi iz 13 zemalja.  Njihov je zaključak da će klimatske promjene dovesti do još dublje krize na planu ishrane svjetskog stanovništva.  Primjer za to im je protekla godina, u kojoj su se smijenjivale i prirodne i humanitarne katastrofe i politička nestabilnost - a sve u sjeni rasta cijena hrane.

Radom panela rukovodio je John Beddington, glavni savjetnik za znanost britanske vlade. "Sadašnja stuacija jednostavno nije prihvatljiva.  Veći dio svjetskog stanovništva ugrožen je kada je u pitanju redovita prehrana.  Jedna milijarda ljudi je gladna, oni žive u istinskom siromaštvu.  Druga milijarda ne skapava od gladi, ali nema prikladnu prehranu.  S druge strane, dosta ironično, oko milijarda ljudi pati od raznih kroničnih bolesti koje su posljedica prevelikog konzumiranja hrane" - rekao je John Beddington.

On kaže da je u posljednje dvije tri godine hrana prilično poskupjela, nakon što je za nekoliko prošlih desetljeća - bila sve jeftinija.  Posljedica je - sve veći broj siromašnih.  Posljedice klimatskih promjena bit će u budućnosti sve ozbiljnije. "Ispušni plinovi koji su u atmosferi utjecat će na klimatske promjene u sljedeća dva ili tri desetlejća.  Istrživanja pokazuju da će biti još više 'ekstremnih vremenskih pojava' - vrućina, suša i poplava.  One su već sada učestale.  To će imati društvene, ekonomske i ekološke posljedice" - rekao je britanski stručnjak.

Sada na svijetu ima oko sedam milijardi ljudi.  Do 2050. bit će ih oko devet.  Megan Clark, znanstvenica iz Australije koja je sudjelovala o radu ovog međunarodnog panela kaže da će sve te ljude biti teško prehraniti: "Do 2050. trebat će povećati proizvodnju hrane za između 30 do 80 posto, ali i prepoloviti emisiju stakleničkih plinova.  To su oprečni, suprotstavljeni ciljevi - bit će ih vrlo teško postići."

Adrian Fernandez iz Meksičkog instituta za ekologiju kaže da se u poljoprivredu mora početi ulagati više novca: "To će biti jedna od glavnih tema na skupu UN-a u Durbanu o klimatskim promjenama.  Kako povećati financiranje proizvodnje hrane da bi se uhvatili u koštac s klimatskim promjenama."

Među prijedlozima međunarodnog panela za ishranu i klimu je onaj koji traži da se ova problematika uključi u nacionalnu politiku svake zemlje. Također traže se veća ulaganja u agrar ali i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Većina svjetskih znanstvenika smatra da su klimatske promjene posljedica ljudskog ponašanja - ovisnosti o nafti i industrijskog načina proizvodnje.  Međutim, ima i znanstvenika koji tvrde da 'ljudski faktor' u klimatskim trendovima nije toliko značajn.

I o tom će se problemu razgovarati na sastanku Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Južnoj Africi krajem ovog mjeseca.

Piše: Joe De Capua / VOA
22.11.2011. 12:51:00
http://metro-portal.hr/kako-proizvesti-vise-hrane-a-ne-ubrzati-globalno-zagrijavanje/65720/