Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2017. 20:01:00
MA DA?

Kako produžiti život svojoj dragoj

Vjerovali ili ne, ista stvar djeluje potpuno različito na muškarce i žene,

Ispričajte se dragoj kad pogriješite, to je zdravo za nju
Ispričajte se dragoj kad pogriješite, to je zdravo za nju (Shutterstock)

Brak je dobar za muškarce, to je istina koju su pripadnici jačeg spola nevoljko prihvatili, a kako se zna i da pametna žena produžava život svom suprugu, vrijeme je i da se takva usluga uzvrati i to - isprikom.

Naime, žene koje prime ispriku proživljavaju manje stresa i imaju manje štetnih posljedica za srce. Istraživanje pokazuje kako se puls žene tada vraća u normalu čak 20 posto brže.

S druge strane, muškarcima treba duže da se oporave nakon isprike nego kad je nema, što sugerira da ih priznanje krivnje posebno iritira.

Istraživanje su proveli američki znanstvenici nad 29 muškaraca i 59 žena kojima je tijekom eksperimenta mjeren dijastolički krvni tlak. On predstavlja mjeru pritiska u krvnim žilama između dva oktucaja srca, a ako je stalno visok može povećati šanse za moždanim ili srčanim udarom.

Muškarci i žene su individualno morali riješiti matematički zadatak. Za to su imali 5 minuta, no nakon 2 minute im je obznanjeno kako moraju požuriti. Nakon toga ih se još dva puta prekidalo kako bi im se reklo da ubrzaju. Zatim bi im se priopćilo kako nisu dovoljno dobri.

Dvije minute poslije toga, polovica muškaraca i žena primila je punu ispriku. Istraživači su otkrili da se, u prosjeku, ženski dijastolički tlak vratio u normalu 20 posto brže nakon isprike, dok je muškarcima trebalo 20 posto više vremena. ˝Rezultati indiciraju kako ipak postoje pozitivni zdravstveni efektni nakon isprike˝, izjavio je jedan od znanstvenika.

01.02.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/kako-produziti-zivot-svojoj-dragoj/102856/