Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2011. 17:57:00
SAVJET

Kako pročistiti vodu kad je nemate u blizini

Na moru se često možete naći u situaciji da vam treba čista voda, a nemate je baš pri ruci ....

Što napraviti kad vam zatreba čista voda, a nema je u blizini
Što napraviti kad vam zatreba čista voda, a nema je u blizini (FreeDigitalPhotos)

Najbolje bi bilo da u rezervi imate pročišćenu vodu, no ako nemate možete je pročistiti na nekoliko načina.

Prokuhavanjem

Nalijte vodu u lonac. Neka čestice u vodi padnu na dno, ili ih profiltrirajte kroz papirnati ručnik ili čistu tkaninu. Neka se voda kuha 3-5 minuta. Pretočite vodu nekoliko puta iz jedne posudu u drugu da biste vratili kisik i poboljšali okus vode. Ostavite da se voda ohladi prije upotrebe.

Dezinfekcijom

Napunite plastičnu kantu sa vodom. Neka čestice u vodi padnu na dno, ili ih profiltrirajte kroz papirnati ručnik ili čistu tkaninu. Dodajte 10 kapljica tekućeg izbjeljivača na jednu kantu. Promješajte vodu i ostavite stajati 30 minuta. Provjerite ako se osjeća miris izbjeljivača. Ako ne, dodajte novih 10 kapljica izbjeljivača i ostavite stajati 15 minuta.

Destilacijom

Napunite pola lonca s vodom. Neka čestice u vodi padnu na dno, ili ih profiltrirajte kroz papirnati ručnik ili čistu tkaninu. Zavežite papirnatu šalicu za ručku poklopca od lonca, okrenite poklopac naopačke ali pazite da se čaša ne dodiruje vodu. Prokuhavajte vodu 20 minuta. Isparena voda će uglavnom biti bez nečistoća. Kondenzirat će se, kapljući u papirnatu čašu.

Izvor: Savjeti-hr.com

07.08.2011. 17:57:00
http://metro-portal.hr/kako-procistiti-vodu-kad-je-nemate-u-blizini/62063/