Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2016. 13:25:56
SAVJETI

Kako prilagoditi metabolizam proljeću

Proljeće je stiglo i vrijeme je da probudimo svoj metabolizam i prilagodinmo ga buđenju prirode, pa evo par sjajnih savjeta

Evo kako ćete uskladiti s prirodom
Evo kako ćete uskladiti s prirodom (FreeDigitalPhotos)

Donosimo nekoliko savjeta za što lakšu i ugodniju prilagodbu metabolizma proljeću i svemu pozitivnome što ono sa sobom donosi:

Dovoljno spavajte - osobe koje imaju problema sa snom često imaju problema i s prekomjernom težinom. Manjak sna uzrokuje poremećaj lučanja hormona leptina koji je zadužen za osjećaje gladi i sitosti. Problem može nastati i kod lučenja hormona kortizola čija je razina povišena kod osoba koje imaju problema sa snom pa su samim time više izložene i štetnim posljedicama stresa koje dovode do nakupljanja nepoželjnih masnih naslaga, ali i drugih, nimalo bezazlenih zdravstvenih problema.

Držite se zelenila - uz voće potrudite se u prehranu uvoditi što više povrća, posebno zelenog. Isto vrijedi i za tekućine pa teške i smeđe poput kave ili raznih gaziranih pića zamijenite sa zelenim čajem koji je bogat je polifenolima, antioksidanasima koji štite naš organizam od velikog broja štetnih tvari, a uz to potiče i sagorijevanje kalorija.

Klonite se prerađene hrane - prerađena hrana, poput slatkiša ili kolača s bijelim brašnom i šećerom, dovodi do izraženog rasta razine hormona inzulina koji usporava metabolizam. Ako osjetite potrebu za slatkim posegnite za voćem od kojega, između ostalog, možete napraviti i nekoliko dnevnih obroka jer je lako problavljivo i zdravo.

Ne preskačite obroke - metabolizam se ubrzava malim, ali čestim obrocima. Preskakanje obroka dovodi do svojevrsnog uspavljivanja organizma i usporavanja metabolizma, odnosno potrošnje minimalne energije i zaliha masti. Kako je metabolizam obično najaktivniji ujutro najbolje bi bilo da vam doručak bude najvažniji dnevni obrok koji će sadržavati što veći broj esencijalnih nutrijenata

Pijte više tekućine - tekućine su u našem organizmu uključene u brojne metaboličke kemijske procese koji razgrađuje kalorije. Osim vode koju je uvijek najbolje piti, možete izabrati i čajeve, voćne sokove, pogotovo ako ih sami radite, a dobro je i mlijeko.

19.04.2016. 13:25:56
http://metro-portal.hr/kako-prilagoditi-metabolizam-proljecu/97651/