Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 11:37:10
KLJUČNA 72 SATA

Kako preživjeti potres?

Elementarna nepogoda može pogoditi svakog od nas; važno je biti spreman na najgore

(Getty Images)

Strašan potres ovog puta je pogodio Haiti, ali moguće je sljedeći put pogodi vaš dom ili mjesto na kojem provodite godišnji odmor. Sreću treba izazvati pa nemojte dopustiti da vas elementarna nepogoda uhvati nespremne.

Stanovnici San Francisca, na primjer, žive sa znanjem da postoji 80-postotna mogućnost da će grad i regiju do 2032. uzdrmati razoran potres. Poučeni iskustvima iz 1906. i 1989., vlasti su provele nekoliko edukativnih kampanja kako potres ne bi iznenadio stanovništvo.

Oglasi na javnim mjestima, radiju i televiziji, uputili su ljude na stranicu 72hours.com gdje su navedeni koraci koje treba obaviti prije i za vrijeme najgoreg mogućeg scenarija. Naime, nakon katastrofe potrebno je ukupno 72 sati kako bi se ponovno uspostavila najnužnija infrastruktura.

Među savjetima se ističu

  • Čuvanje „kutije u slučaju opasnosti" na lako dostupnom mjestu u kući koja sadrži vodu, konzerviranu hranu, fotokopije važnih dokumenata i telefonskih brojeva, predmete osobne higijene i predmete za pružanje prve pomoći.
  • Kreveti se ne smiju nalaziti u blizini prozora, a teške predmete treba smjestiti na najniže police.
  • Kućni broj mora biti uočljiv i istaknut kako bi spasioci znali gdje trebaju tražiti.
  • U kući uvijek mora postojati dovoljno hrane u obliku voća i povrća u konzervama, krekera, keksa, žitarica, lješnjaka, suhog voća i suhog mlijeka, te obavezno nekoliko litara vode.
  • Članovi obitelji trebaju se na vrijeme usuglasiti o lokaciji na kojoj će se naći ukoliko se zbog katastrofe raziđu ili do nje dođe kad nisu svi članovi na okupu.
  • Djeca moraju biti pripremljena za situaciju u kojoj se, odvojena od roditelja, moraju sama identificirati. Također, moraju biti upoznata s osnovnim pravilima ponašanja u slučaju opasnosti.
  • Nemojte se oslanjati na pozive mobitelom jer će doći do pucanja mreže. Radije šaljite poruke putem različitih poslužitelja.
  • Ako ste zaglavljeni, pomičite se što je manje moguće kako ne bi uzdignuli prašinu oko sebe. Usta i nos prekrijte tkaninom, a pokušajte u blizini pronaći nešto metalno što možete udariti kad čujete spasioce. Vikanje valja izbjegavati.
Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
15.01.2010. 11:37:10
http://metro-portal.hr/kako-prezivjeti-potres/30734/