Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2011. 13:32:00
LJETO NA KVADRAT

Kako preživjeti najtopliji tjedan godine?

Od velike je važnosti redovito unositi dovoljnu količinu vode, i do 2.5 litre dnevno, izbjegavati treba gazirana pića i alkohol

Kako se spasiti vrućina

Ministarstvo zdravstva izdalo je preporuke za ponašanje u najtoplijem tjednu godine. Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Od velike je važnosti redovito unositi dovoljnu količinu vode, i do 2.5 litre dnevno, izbjegavati treba gazirana pića i alkohol. U tanjuru ne biste trebali imati hranu koja je masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima, potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama, u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.
Kronični bolesnici moraju voditi računa o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima Ministarstvo je uputilo je apel za učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

23.08.2011. 13:32:00
http://metro-portal.hr/kako-prezivjeti-najtopliji-tjedan-godine/62498/