Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2010. 13:16:00
GODINA PRI KRAJU

Kako preživjeti blagdane bez dobitka na težini

Ne morate brojati baš svaku kaloriju - umjesto toga napravite male promjene i ne živcirajte se barem oko kilograma

Kako preživjeti blagdane bez dobitka na težini
Kako preživjeti blagdane bez dobitka na težini (freedigitalphotos.net)

Umjesto da početkom siječnja shvatite da ste u samo nekoliko dana ili tjedana tijekom prosinca dobili na težini više nego što ste htjeli, pa možda i više kilograma nego tijekom cijele godine, uz nekoliko zdravih savjeta sve to izbjegnite i ukoračite u sljedeću godinu bez stresa, barem onog koji se tiče vaše težine. 

Smanjite očekivanja

Kao prvo, ako ćete stalno razmišljati o tome da će biti katastrofa ako tijekom blagdana dobijete makar samo jedan kilogram - neće biti dobro. Ako si zadate cilj za koji znate da ga ne možete ispuniti (na primjer, trčat ćete svaki dan i čak smršavjeti), bit ćete u depresiji ako doživite i najmanji neuspjeh. Zato treba ići korak po korak. Dozvolite si kilogram ili dva viška i ako zbilja dobijete samo toliko, bit ćete zadovoljni sami sobom.

Jedite češće

Zbilja već zvuči kao lažna mantra, ali ako niste već do sada, uvedite režim češćih, ali manjih obroka. To će tijekom blagdana biti još lakše budući da će oko vas stalno biti hrane. Problem mogu biti druženja s obitelji ili prijateljima gdje također ima puno hrane i obično vas ''prisile'' da u kratkom vremenu pojedete veliku količinu. Zato budite uporni i ne dajte da vam bude neugodno. Hranu ne morate odbiti ali možete jesti manje, a izgovor uvijek može biti da imate još puno gostiju za posjetiti (što je često i istina).

>> Najbolji savjeti za opuštanje tijekom blagdana

Malo brojanja

Iako nikako nije zdravo stalno u glavi brojati kalorije, malo brojki nije na odmet. Žene bi dnevno trebale unijeti oko 1.800 kalorija, a muškarci oko 2.300. Obratite pozornost i na ono što pijete, a ne samo na jelo. Tu je najopasniji alkohol koji sadrži puno kalorija - uvijek je bolje popiti čašu vina ili piva nego čašicu likera ili nekog žestokog pića.

Kretanje i za blagdane

Nema isprike - svaki dan morate pokrenuti svoje tijelo barem malo, a to pogotovo vrijedi za same dane blagdana. To će vam pomoći i da razbistrite mozak i otjerate mamurluk. Ne morate trčati kao da nema sutra, dovoljna će biti i šetnja. Osim toga, možete spojiti ugodno s korisnim pa prošetati do prijatelja ili odvesti djecu na sanjakanje (izvrsna zabava i tjelovježba).

29.11.2010. 13:16:00
http://metro-portal.hr/kako-prezivjeti-blagdane-bez-dobitka-na-tezini/51921/