Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2018. 16:29:00
ZNATE LI?

Kako previše soli utječe na mozak

Dugo se vjerovalo da je previše loše za tijelo, no jedno od novijih istraživanja tvrdi da utječe na puno više nego samo narazvijanje kardiovaskularnih bolesti.

Čuvajte mozak!
Čuvajte mozak! (Pixabay)

Ako se hranite izrazito slanom hranom, ne činite svojem mozgu uslugu. Naime, dugo se vjerovalo da je previše soli loše za tijelo, no jedno od novijih istraživanja tvrdi da utječe na mozak puno više nego samo razvijanje kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, gdje se navodi da slana prehrana potiče smanjenje mentalne aktivnosti i razvijanje kognitivnih poremećaja. To se događa zbog manjka krvi u mozgu.

Studija je provedena na miševima koji su trebali pronaći izlaz iz labirinta, a njihove su vještine dokazano smanjene nakon što su se neko vrijeme hranili vrlo slanim namirnica. Reakcije su im se toliko smanjile da su prilikom kretanja u potpunosti prestali koristiti brkove.

Osim toga, pojavile su se veće količine proteina interleukin-17 koji može značajno promijeniti kemijske signale u krvnim zrncima u mozgu.

Miševi su nakon tri mjeseca konzumiranja preslane hrane razvili demenciju. Miševi su po prirodi vrlo znatiželjni i vole istraživati, a s vremenom su izgubili sposobnost identifikacije predmeta.

Postali su nesposobni izgraditi gnijezdo, nešto što inače rade na dnevnoj bazi.

Stručnjaci procjenjuju da slana hrana sličan učinak ima i na ljudski organizam, zbog čega su već pokrenuta nova istraživanja ove problematike.

Piše: Andrea Holi
18.01.2018. 16:29:00
http://metro-portal.hr/kako-previse-soli-utjece-na-mozak/109779/