Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2011. 15:06:00
POLIGRAF

Kako prevariti detektor laži (bez obzira govorite li istinu ili ne)

Cijela suština poligrafskog testiranja temelji se na manipulaciji osobom koju se testira i nema nikakvu znanstvenu vrijednost. Evo kako možete uzvratiti udarac

Fotografija vijesti

Ukoliko ste poput većine ljudi, laganje vam podiže puls, ubrzava disanje, podiže krvni tlak i pojačava znojenje. Sve su ovo normalne tjelesne reakcije prosječne osobe kad ne govori istinu, a detektori laži detektiranjem tih reakcija pokušavaju nas uhvatiti u laži.

Ipak, ukoliko znate princip rada ovih strojeva, možete dokučiti i kako ih pobijediti - usklađivanjem laganja tijela i riječi.

Na početku poligrafskog testiranja, stroj prvo detektira vaše vitalne znakove pokušavajući uspostaviti baznu razinu. Nakon toga ispitivač krene s postavljanjem kontrolnih pitanja koja nemaju uvijek veze sa samim razlogom zbog kojeg ste na testiranju.

Poanta takvih pitanja jest da vas se natjera da kažete neku malu ili nevažnu laž, na temelju čega sustav uspostavlja osnovu od koje može krenuti detektirati laži u priči zbog koje ste tamo i došli.

Kako pobijediti sustav?

Ne dopustite mu da uspostavi pouzdanu osnovu na temelju koje će razlikovati vaše istinite od neistinitih rečenica. Mijenjajte puls, brzinu disanja, krvni tlak i znojenje što je češće moguće.

Kao što ste vjerojatno vidjeli u filmu „Oceanovih 11", jedan od načina da utječete na svoje vitalne znakove je ubod pribadačom u prst ili nabadanje na oštar predmet koji ste sakrili u cipelu.

Oštra bol natjerat će vaše vitalne funkcije da polude i postanu nepouzdane, što je upravo ono što želite. Isto tako, prisjećanje na neki zastrašujući ili uzbudljivi događaj dok odgovarate na kontrolna pitanja promijenit će vaš puls i krvni tlak. Znojenje možete inducirati tako da u glavi pokušate riješiti neki kompliciraniji matematički zadatak, primjerice, podijeliti 189 sa 4.

Nakon što ste uspješno „zeznuli" kontrolna pitanja, potpuno promijenite ploču na relevantnim pitanjima i pokušajte biti što mirniji te ujednačiti puls i disanje. Čak i ukoliko ne ostanete baš potpuno cool, činjenica da ste prethodno uništili kontrolne vrijednosti vaših reakcija bit će sasvim dovoljna da uređaj ne uspije sa sigurnošću reći govorite li istinu ili ne. Sretno.

Savjeti izneseni u ovom članku preuzeti su iz teksta autora Georgea Masckea i Gina Scalabrinija "The Lie Behind the Lie Detector" sa stranice AntiPolyGraph.org i nisu poziv na kršenje bilo kakvih zakonskih propisa. Poligrafsko testiranje vrlo je nepouzdan način utvrđivanja govori li osoba istinu ili ne, zbog čega se njegovi rezultati ne mogu koristiti kao dokaz na sudu. Uredništvo Metro Portala upućuje čitatelje da se uvijek pridržavaju pozitivnih pravnih propisa Republike Hrvatske.

20.12.2011. 15:06:00
http://metro-portal.hr/kako-prevariti-detektor-lazi-bez-obzira-govorite-li-istinu-ili-ne/66552/