Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2013. 14:39:00
LAKO?

Kako prestati pušiti ove godine?

Par dobrih savjeta kako se možete riješiti pušenja, pobrinuti se za zdravlje i svoj novčanik

Cigareta vam ne treba
Cigareta vam ne treba (Shutterstock)

Prestanak pušenja jedna je od najčešćih novogodišnjih odluka koje se, na žalost, najrjeđe ispunjavaju. Rijetko koji pušač sa stažom nije pokušao prestati barem jednom, s ili bez najave okolini.

U slučaju da ste i vi među onima koji su sebi zaželjeli novu godinu bez cigareta, trebali biste pokušati slijediti ove naputke kako biste ispunili svoju želju. 

Za početak, analizirajte kada u danu najviše pušite i zašto, pa pokušajte s reorganizacijom života u to doba, kako biste radili nešto ispunjavajuće što će vas spriječiti u pušenju. Uz to, grickajte neko voće ili povrće i popijte malo vode svaki put kad poželite zapaliti cigaretu. Tek toliko da znate, istraživanja su pokazala da 15 minuta meditiranja i promjena ponašanja jako pomaže pri prekidu pušenja.

Uz to, pokušajte kombinacijom nekoliko pristupa, odabirući one kod kojih vam nešto odgovara. Imate na izbor stvarno svađa, od pastila i inhalatora do nikotinskih flastera i žvakaćih guma. Elektronske cigarete izbjegavajte u širokom luku jer su nova istraživanja pokazala da ugrožavaju funkciju pluća i iritiraju dišne puteve, a mogu i sadržavati tvari koje izazivaju karcinom.

Nemojte se sramiti potražiti stručnu pomoć u grupama za podršku, čak i online, jer su prilično uspješne.

Ako sve zakaže, uvijek možete naručiti knjigu Lako je prestati pušiti i riješiti se cigareta zauvijek. 

01.01.2013. 14:39:00
http://metro-portal.hr/kako-prestati-pusiti-ove-godine/75748/